Ny order: Lämna Krim

Foto: JERKER IVARSSON/Google maps
Ryska trupper utanför marinbasen i Feodosia innan den stormades

avEric Emanuelsson, TT-Reuters

NYHETER

Det ukrainska försvarsdepartementet har gett order om att alla ukrainska trupper ska dras tillbaka från Krim.

Ordern kommer efter måndagens ryska attack mot en militärbas i Feodosia – där 80 ukrainska soldater tillfångatogs av ryska fallskärmsjägare, uppger Reuters.

Den tillfällige ukrainske presidenten Oleksandr Turtjunov har gett order om att alla ukrainska trupper ska dras tillbaka från Krim. Anledningen till tillbakadragandet ska vara att rysk militär hotar ukrainska soldater och deras familjers liv och hälsa, uppger Reuters.

Ordern kom bara några timmar efter att ryska trupper tog kontroll över marinbasen i Feodosia, belägen i östra Krim, under måndagsmorgonen.

Rumäniens president höjer rösten

Direkt efter attacken sade Rumäniens president Traan Basescu att man borde ompositionera Nato-styrkor med anledning av Rysslands militära operationer. Basescu gav inga detaljer när han gjorde uttalandet på väg till toppmötet i Haag, rapporterar Reuters.

Rumänien gränsar till Moldavien, där det precis som i Ukraina finns en rysktalande minoritet.

Fallskärmsjägare från helikopter

Det ryska intagandet av militärbasen i Feodosia började med att fyra helikoptrar hovrade över basen och firade ner fallskärmsjägare samtidigt som trupper avancerade från marken med hjälp av pansarfordon och chockgranater, skriver Sky news.

Marinbasen var en av få militäranläggningar på Krim som fortfarande hade hissat den ukrainska flaggan.

En ukrainsk soldat som befann sig inne i basen under anfallet har sagt till Reuters att de ryska trupperna avlossade skott – trots att de ukrainska soldaterna var obeväpnade. Totalt har 80 ukrainska soldater tillfångatagits inne i marinbasen.

Förde bort ukrainska soldater i bilar

Vladislav Seleznyov, talesman för det ukrainska försvarsministeriet, bekräftar att ryska trupper tagit kontroll över marinbasen och säger till Reuters att det är många ryska soldater på plats.

Seleznyov har skrivit på sin facebook-sida att ryska soldater bundit händerna på flera ukrainska marinsoldaterna och fört bort dem i tre fordon, enligt Sky news.

Rysslands maktövertagandet på Krim har, rent militärt, skett nästan utan blodsutgjutelse. De enda dödsoffren hittills är en ukrainsk soldat och en pro-rysk milisman som sköts ihjäl tidigare i förra veckan av en misstänkt krypskytt i Simferopol. De begravdes i lördags vid en gemensam ceremoni.

Rubel användas på Krim

Det var i förra veckan som Putin skrev på avtalet som gör Krim ryskt och från och med i dag kommer ryska rubeln att kunna användas på Krim. Enligt ordföranden för den nyinrättade myndighet som ska övervaka penningpolitiken och betalningsväsendet på Krim kommer både rubeln och den ukrainska hryvna att kunna användas parallellt fram till den 1 januari 2016. Löner, pensioner och bidrag kommer att betalas ut i rubel från och med nu, skriver TT.