Ovädret drar in på julafton

NYHETER

Julen ser ut att regna bort när ett djupt lågtryck drar in över Sverige

1 av 5 | Foto: klart.se
Julafton 07:00

Vädergudarna måste vara tokiga.

I Stockholm blir julafton lika varm som en normal påsk.

Trots det varnar Trafikverket för halka.

– Halkan kan vara förrädisk, säger Trafikverkets Jonas Bengtsson.

VOLTADE Halkan gör jultrafiken livsfarlig. I Sjöbo voltade en bil i en rondell och två personer fick föras till sjukhus.

Julafton ser ut att både regna och blåsa bort - åtmin­stone om du bor i södra delarna av landet. Ett ovanligt djupt lågtryck har parkerat sig utanför Storbritannien och pressar upp mild och fuktig luft mot Sverige under hela julhelgen.

”Mycket varmt”

– Just på julafton kommer lågtrycket vara väldigt djupt, under 930 hekto­pascal. Det är så pass djupt att det på­verkar vädret hos oss också, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Framåt jul­aftonskvällen får man åka upp till nord­ligaste Norrland om man vill hitta några minusgrader, i resten av landet kommer kvicksilvret visa på plus. På vissa ställen i Västra Götaland kan temperaturen nå upp mot tio plusgrader.

– Det är för årstiden mycket varmt väder. Det är inte bara i Götaland och Svealand som det är milt, även i södra och mellersta Norrland är det varmare än normalt, säger Martin Hedberg.

På julafton kommer det också att komma en hel del nederbörd. Regn i söder, men norr om Siljan som blötsnö.

Varnar för halka

Det ostadiga vädret för också med sig att det är extra halt på vägarna. Vid 21-tiden i går kväll hade polis­en larmats om 16 trafik­olyckor runt om i landet - många av dem orsakade av halk­an.

– Det är lugnt och bra väder, det finns inte ett enda känt stopp på vägnätet. Det har varit väldigt halt på morgonen i Västernorrland, men det är bra saltat nu, säger Jonas Bengtsson, presskommunikatör på Trafikverket, om situationen på vägarna dagen före dopparedagen.

Det blöta vädret kan dock, i kombination med en kall och klar kväll och natt, orsaka halka på många vägar i framåt eftermiddagen och kvällen, även i Småland och Svealand.

– Halkan kan vara förrädisk. Man bör vara lite extra uppmärksam och ta det lugnt. Även om det ser bart och fint ut på vägbanan så kan det vara halt.

Tågtrafiken flyter som den ska, med undantag för ett växelfel i Nykvarn, som ger förseningar mellan Stockholm och Eskilstuna. Dessutom fungerar inte högtalarna på Stockholms central.

– De har tystnat, men skyltarna fungerar som de ska, säger Jonas Bengtsson.

ANDRA GALNA JULAR

1970 och 2006 var det barmark i Götaland, i mer eller mindre hela Svealand och i stora delar av Norrland. December månad 2006 var så varm att det gamla Sverigerekordet från 1857 slogs rejält på flera håll.

1981 och 2010 var det gott om snö i hela landet. Vitast var det 2010 med minst en decimeter snö vid alla SMHI:s stationer. I Lund var snödjupet hela 32 centimeter.

2011 på annandag jul drabbades mellersta Sverige av ovädret Dagmar med omfattande trädfällning och strömavbrott. Dagmar var värre än stormarna Gudrun 2005 och Per 2007.