Våldsbrotten ökar mest i glesbygden

NYHETER

Anmälningarna om våldsbrott har ökat med 39 procent i Sverige jämfört åren 2000-2002.

Störst är ökningen i glesbygden – och allra värst är Jämtland.

– Jag tror inte vi jämtar slår varandra på käften mer än andra gör, säger Håkan Johansson vid Jämtlandspolisen till Dagens Nyheter.

Jämtland, Norrbotten och Värmland – här anmälningarna om våldsbrott ökat mest, enligt DN:s kartläggningen baserad på statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Våldsbrott som ingår i kartläggningen är alla grova och våldsamma brott, till exempel mord, misshandel, rån och våldtäkt.

Och trenden är att våldsbrotten ökar mest i län som de tre ovan – glesbygdslän.

Mest har de ökat i Jämtland – med 76 procent i en jämförelse mellan åren 2000-2002 och 2010-2012, skriver DN.

– Jag blir smått chockad faktiskt. Runt 2006 hade vi en stor ökning av våldet utomhus, men sedan dess har vi satsat mycket på det och sett en kraftig nedgång det senaste året. Jag tror inte vi jämtar slår varandra på käften mer än andra gör, säger Håkan Johansson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Jämtland, till DN.

Sven Granath, Brås expert på våldsbrott, säger att resultatet kan beror på att polisen blivit bättre på att uppmärksamma v¨ldsbrott i de län där ökningarna är störst.

Eller att det där har tagit längre tid för den generella trenden med färre våldsbrott att slå igenom i glesbygden, skriver DN.

Han säger att den generella ökningen av anmälningar kan hänga ihop med att hela samhället blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott.