Al-Qaida gillar kakor och senap

NYHETER

Terrorgruppens kvitton hittade i Mali

1 av 4

Senap, pasta och tomatsås – och tårta när det vankas fest.

När terrorgruppen al-Qaida shoppar är de noga med att ta kvitton på alla inköp.

Nu har terrornätverkets kvitton hittats, och de avslöjar en hel del om organisationens uppbyggnad.

Butiksföreståndaren Mohamed Djitteye fick panik när han såg den långa bilkonvojen med al-Qaidas svarta fana närma sig hans affär i Malis huvudstad Timbuktu. Han skyndade sig att låsa sitt kassaregister och gömde sig bakom disken.

Efter en stund öppnades glasdörren till butiken försiktigt.

När Mohamed Djitteye tittade upp stod han öga mot öga med Nabil Alqama, befälhavare för al-Qaidas avdelning i Nordafrika, Aqim.

– Han ville köpa en burk senap, sen bad han om ett kvitto, säger Mohamed Djitteye till nyhetsbyrån AP.

Djitteye förstod först inte frågan, så al-Qaida-ledaren fick fråga en gång till:

– Går det att få ett kvitto på senapen?

Hittade mer än 100 kvitton

Där kunde berättelsen tagit slut – om det inte vore för ett fynd som gjordes i Timbuktu tidigare i år. I en byggnad som al-Qaida hade lämnat i all hast hittades mer än 100 kvitton. Varje inköp som terrororganisationen har gjort – till och med enstaka glödlampor – var pliktskyldigt nedskrivna för hand. Liknande kvittofynd har gjorts i Afghanistan, Somalia och Irak. Enligt amerikansk expertis tyder kvittohysterin på att al-Qaida allt mer börjat fungera som en multinationellt storbolag.

– De måste använda sig av noggrann bokföring på grund av de aktiviteter de ägnar sig åt. Det har så få sätt att hålla kontroll på sina underlydande att de är tvungna att driva organisationen som ett företag, säger William McCants, före detta rådgivare på USA:s myndighet för antiterrorism.

Kvittohanteringen arv från bin Laden

Enligt McCants tyder kvittohanteringen på att al-Qaidas olika förgreningar är organiserade på samma sätt: I toppen sitter en ledare, eller en "vd" om man så vill. Sen har varje förgrening egna avdelningar för personalfrågor och reklam – precis som vilket storbolag som helst.

Det notoriska sifferräknandet har anor från al-Qaidas tidigare försteman, Usama bin Laden. Som son till en rik saudisk byggherre lärde han sig tidigt vikten av att hålla koll på ekonomin. Enligt al-Qaida-experten Lawrence Wright tvingades alla Usama bin Ladens anställda att fylla i trippla utläggsredovisningar för sina inköp.

Den metoden tog han också med sig när han grundade al-Qaida.

Fotnot: Sedan Mohamed Djitteye fick besök av Nabil Alqama har mycket hunnit hända i Mali. Fransk och västafrikansk militär har drivit ut Aqim i öknen och slutit fred med de tuaregiska rebellerna. Aqims befälhavare Nabil Alqama dog i en bilkrasch i september 2012.