Tusentals kan ha bisfenol A i dricksvattnet

Publicerad 2013-10-22

Det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i 3000 lägenheter i Sverige.

Att myndigheterna inte berättar vilka fastigheter det rör sig om får kritik:

– Den information som myndigheterna har måste komma ut till de som berörs, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen till SVT.

Fastigheter som har renoverat vattenledningarna med en tunn hinna plast på insidan av rören, relining med tvåkomponents-epoximetoden, kan ha Bisfenol A i dricksvattnet.

Speciellt om renoveringen genomförts mellan 2007-2011, skriver SVT.

”Ser allvarligt på detta”

Trots att Bisfenol A är förbjudet i till exempel barnmatsburkar förekommer ämnet helt fritt i dricksvattnet.

– Det är naturligtvis inte bra att utsättas för bisfenol A, ens i låga koncentrationer. Vi ser mycket allvarligt på att det kan finnas i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen till SVT.

För två år sedan slutade branschen att laga rör med den skadliga tvåkomponents-epoximetoden, men det är det fortfarande lagligt.

De tre myndigheterna Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket har konstaterat att 3.000 lägenheter riskerar att ha bisfenol A i vattnet.

”Fastighetsägare ska informera”

På uppdrag av regeringen har stickprov genomförts i 22 av lägenheterna och fann Bisfenol A i åtta av bostäderna.

En utredning har genomförts och kommer presenteras för regeringen i december. De lägenhetsinnehavare som ingick i undersökningen har kontaktats av myndigheterna. Men vilka de övriga fastigheterna är vill myndigheterna inte berätta ännu. Utan beskeden väntas senare.

– Vi tycker att det är självklart att de ska få informationen, med de som är ansvariga att informera är fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, säger Erik Gravenfors till SVT.

”Inte i vattnet att göra”

Ett ställningstagande som får kritik av Naturskyddsföreningen.

– Den information som myndigheterna har måste komma ut till de som berörs. Allt annat vore att gå emot riksdagens mål om en giftfri vardag. Om myndigheterna känner att de inte har tillräckligt med redskap och muskler, i form av lagstiftning, då är det en politisk uppgift att se till att de redskapen finns, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen till SVT.

Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen är dock överrens om att det krävs hårdare lagstiftning mot Bisfenol A.

– Bisfenol A har inte i dricksvattnet att göra. Det ska bara bort, säger Mikael Karlsson till SVT.

ANNONS