Tårtkvinnan: ”Han hann säga ’Vad faaa,’”

Klädd i svart kappa och vit scarf trängde sig Irene Matkowitzc, 60, fram och kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Hon misstänks nu för ofredande och utreds av Säpo.

För Aftonbladet berättar hon om attacken.

- Jag sa att jag tycker han är en fascist. Sedan slängde jag tårtan.

Klockan var strax efter 17 i går när larmet gick. Sverigedemokraternas partiledare hade utsatts för ett attentat på Nytorget på Södermalm i Stockholm under en boksignering.

- Det som hände var att jag, som man kallar det, tårtade Jimmie Åkesson. Eftersom han är en symbol för neofascismen var det honom jag gick på, men saken är hur neofascismen, nazismen och alla de här organisationerna sprider sig över Europa. Det var det jag ville fästa uppmärksamheten på.

- I Sverige är Jimmie Åkesson en symbol för detta.

Aftonbladet träffar Irene Matkowitzc på Södermalm, bara några kvarter från Nytorget där attacken ägde rum.

Hennes kläder är fortfarande kladdiga av tårtan, hon har ett sår på kinden.

Hon vill berätta om det hon gjort - och varför.

Hur länge hade du planerat det här?

- Sedan jag fick veta att de skulle ha det här eventet, i slutet på förra veckan. Då tänkte jag att jag skulle slänga en tårta på honom.

Tårtan, säger hon, köpte hon i en vanlig matvarubutik.

Hon ställde sig i kön där människor stod för att få sina böcker signerade och vände sig mot Jimmie Åkesson.

- Jag sa att jag tycker han är en fascist. Sedan slängde jag tårtan. Han hann säga "Vad faaa," sen hörde jag inte mer, berättar hon.

- Allting gick så snabbt.

Blev nedbrottad

Först, berättar hon, kom två personer, sedan ytterligare någon som kastade sig över henne och brottade ner henne.

Hon fördes bakom det tält där Jimmie Åkesson satt för boksigneringen.

- Polisen kom, och det var en lättnad, för de andra slog mig. Jag blev lite "tilltufsad", men lite skit får man ta om man ska nå sina mål.

Hon säger att hon förstod att hon skulle gripas. Därför hade hon med sig en artikel, skriven av historikern och journalisten Henrik Arnstad där han drog paralleller mellan SD och fascismen, som hon ville skulle bifogas till utredningen mot henne.

Har inte folk rätt att säga vad de tycker utan att bli angripna?

- Jag tycker att vi ska värna om yttrandefriheten, men saken är den att om nazisterna och fascisterna kommer till makten så kan vi glömma all yttrandefrihet.

Är det inte rätt grovt, att slänga en tårta på någon?

- Nej, det tycker jag inte. Inte med tanke på hur deras agenda ser ut, för att inte tala om deras dolda agenda. Han är en offentlig person.

Har man rätt att angripa offentliga personer?

- Ja, när man står för fascism har man rätt till det. Sådana samhällen ska vi inte ha. Det sprider sig över Europa och det är jätteallvarligt.

- Jag vill inte ha ett samhälle där "normala" politiker inte kan röra sig fritt. Demokratiska politiker ska kunna framträda öppet, men inte om man vill människor ont.

Men Jimmie Åkesson står väl inte för nazism?

- Han säger det, nej. Men titta på hans parti hur många som har sin bakgrund i Nationalsocialistisk front. Jimmie Åkesson vill ju inte hjälpa invandrare, han vill inte ha invandrare i landet - det är han ganska tydlig med.

Har du genomfört något liknande tidigare?

- Nej, inte med tårta.

Vad har du gjort då?

- Det kan jag inte gå in på.

Hon vill, säger hon, inte att fokus varken hamnar på henne eller Jimmie Åkesson.

– Vi är två flugskitar, det farliga är att nazismen och fascismen sprider sig över Europa.

– Det är det jag ville påtala och hoppas att det jag gjort leder till diskussioner om vad som händer i Europa och hur farligt det faktiskt är.

Vad tänkte du när du såg dig själv och det du gjort på nyheterna i går?

- Yes, i did it.

Hon säger att hon "jobbar med politik och påverkansarbete på nätet".

- Eftersom jag är judinna har jag väldigt stor rätt att lägga mig i Mellanösternpolitiken och särskilt Israels fruktansvärda politik som Sverigedemokraterna sympatiserar med. Det är människoförakt. Sioninsterna står för samma sak som nazisterna gjorde

- För mig, som har växt upp i en politisk miljö, så är politik handling. Det är inte diskussioner i det oändliga. Jag har jobbat politiskt med de här frågorna, och försökt påverka på olika sätt, men det går inte att nå fram till Sverigedemokraterna eller Svenskarnas Parti.

Säkerhetspolisen utreder nu tårtkastningen, som i nuläget rubriceras som ofredande.

Irene Matkowitzc har ännu inte förhörts.

Publisert: