Löfven om Wallström: "Blev självklart glad"

Att Margot Wallström nu är sugen att återkomma till politiken är glada nyheter för Stefan Löfven.

– Det är väldigt positivt. Hon är väldigt erfaren, omtyckt och respekterad, säger S-ledaren.

Han tar gärna emot hennes draghjälp i valrörelsen – men vill fortfarande inte dela ut några ministerposter.

Det var i TV4-programmet "Malou" som S-profilen Margot Wallström, nu projektchef på Postkodlotteriet och tidigare både minister och EU-kommissionär, signalerade att hon är sugen på att återkomma till politiken.

– Det är klart, man är ju på något sätt en politisk varelse. Jag längtar tillbaka till många frågor, det kan jag säga. Det jag har sett av integrations- och invandringspolitiken gör ju att man längtar till att sätta tänderna i det, sa hon till programledaren Malou von Sivers.

Margot Wallström har länge setts som drömkandidaten att ta över som S-ledare. Hennes namn har nämnts i spekulationerna både inför valet av Mona Sahlin och Håkan Juholt. När Stefan Löfven fick jobbet i januari 2012 hade dock partiet i princip slutat hoppas och hennes namn drevs inte längre lika hårt.

Men nu signalerar hon alltså att hon kan vara sugen på att återkomma i en annan roll. Ett uttalande som genast tolkades som att hon nu räcker upp handen och säger till Löfven: "Jag vill bli minister".

Löfven: Blev självklart glad

Stefan Löfven säger till Aftonbladet att han "självklart blev glad" över hennes uttalanden. Det verkar dock inte ha kommit som någon blixt från klar himmel för S-ledaren. Margot Wallström ingår i det nätverk av tidigare S-höjdare som Stefan Löfven regelbundet träffar och pratar med.

– Alla som vill vara med i politiken i allmänhet, men också i valarbetet, det är självfallet positivt. Margot är en erfaren, väldigt duktig politiker. Hon är omtyckt och respekterad både i partiet och långt utanför. Så det är klart att det är en stor tillgång, säger Löfven.

Du har hela tiden sagt "jag delar inte ut några ministerposter innan valet är avgjort". Blir den principen svårare att hålla nu efter Margot Wallströms besked?

– Nej, fördelar ministerposter gör man efter valet. Det är självfallet så.

I vilken roll ser du att du skulle kunna ha nytta av henne?

– Margot har bred erfarenhet, hon har varit minister, jobbat som EU-kommissionär och inom FN. Så där finns hela skalan. Hon är en människa med fötterna på jorden och är en politiker i dess bästa bemärkelse, klok. Så det finns många uppgifter för henne.

Kommer hon att följa med på valturné och bli lokomotiv för er?

– Det kan jag inte uttala mig om ännu, jag har precis fått det här beskedet, men jag ser inga problem att hitta uppgifter till Margot Wallström.

Har du pratat med henne efter utspelet i Malou?

– Nej, det har jag inte.

Var det här oväntad draghjälp för dig i valrörelsen?

– Njae, men en positiv draghjälp. Hon är uppskattad.

Enligt Stefan Löfven är dock inte Margot Wallström den enda tidigare S-profil som är intresserad av att hjälpa till igen. Om personer som Mona Sahlin och Göran Persson också sagt sig vilja ta uppdrag igen vill han dock inte svara på.

– Nej, men allmänt är det många vi har haft som är beredda att göra en bra insats. Det märktes redan i fjol sommar när vi hade en samling för nuvarande och tidigare goda krafter, det var alldeles fullsatt.

Publisert: