Flera olyckor på annandagen

1 av 5 | Foto: Olycka på E4 utanför Vagnhärad
NYHETER

Blixthalkan på torsdagsförmiddagen orsakade tre olyckor på mindre än tio minuter i Södermanland.

Efter en olycka på E4 utanför Vagnhärad gick flera personer ut i vägen – och blev påkörda av nästa bil.

Fyra personer fördes akut till sjukhus med allvarliga skador.

Tipsa | Aftonbladet

Trafiken på väg 53 står stilla i båda riktningar sedan två olyckor inträffat under morgonen.

”Väldigt halt”

Den första olyckan inträffade strax före 09-tiden på väg 53 i höjd med Råby-Edstorp. Där ska en gravid kvinna sitta fast i en bil som ligger på taket invid vägrenen, rapporterar Södermanlands Nyheter. Den gravida kvinnan fick hjälp ut ur bilen, och har enligt polisen inte fått några allvarliga skador, skriver tidningen.
Strax efter 09-tiden voltade en bil på väg 53 i höjd med Arnö, en 26-årig man fördes med ambulans till sjukhus med okända skador. Trafiken förbi båda olycksplatserna är påverkad i båda riktningarna under räddnings- och bärgningsarbetet.

– Det var väldigt halt vid tillfället. Väghållarna åkte ut, det var lite ruggigt där ett tag. Man har vant sig vid att det inte  är halt, men sen slår det om och blir svartis. Den syns inte, säger Lennart Ahlin, länsvakthavande befäl vid Södermanlandspolisen.

”Grad röd”

Strax före klockan nio fick en personbil sladd i blixthalkan och körde in i vajerräcket på E4 utanför Vagnhärad mellan Nyköping och Södertälje. När förbipasserande då gick ut vid vägen kom nästa bil bakifrån och körde in i dem.

Fyra personer har förts akut till sjukhus med allvarliga skador, "grad röd" hos räddningstjänsten, skriver TT.

– Den kan innebära inre blödningar, sårskador eller stora höft- och benskador, säger Björn Hellström, insatsledare vid Nyköpings räddningstjänst.

Totalt fördes nio till personer till olika sjukhus i Stockholm, Södertälje, Norrköping och Nyköping efter olyckorna.

Två till sjukhus

Även i Uppland är det halt på vägarna under annadagsmorgonen.

Två män, 60 och 80 år, har fått föras till sjukhus efter en olycka på E18 ungefär en mil söder om Norrtälje som inträffade 08.16. Bilen de färdades i fick sladd i 110 kilometer i timmen, voltade och for över i motsattgående riktning.

– Det var rejält halt på platsen, säger Mikael Petterson, Lkc-befäl vid Stockholmspolisen.

Den yngre mannen har förts med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset. Den andre mannen fördes med ambulans till Norrtälje sjukhus för vård. 

I Småland krockade flera bilar på väg 23 i höjd med Gårsby norr om Växjö. 

– Minst fem bilar var inblandade, och det ska ha varit väldigt halt på platsen. Samtliga kunde själva ta sig ur bilarna, men vi fick ta dit bärgare för att få undan alla inblandade fordon. En person har blåst positivt, så det finns också misstanke om rattfylleri, säger Mikael Erkki, länsvakthavande befäl i Kalmar och Kronoberg till TT.

Vid 13.30-tiden voltar en bil av länsväg 233 i Svärta i Södermanland, vägen ska ha varit glashal vid olyckstillfället. Föraren klagar på smärta i ryggen och förs till sjukhus.

SMHI: Blir halt snabbt

Blixthalka uppstår när underkylt regn faller ner på redan kalla vägbanor. Eller när när temperaturen på vägytan faller väldigt hastigt. Och det kan gå fort från det att vägarna är isfria till att de blir glashala.

–Det vi har haft nu har varit i områden där vi har väldigt klart väder och då när temperaturerna sjunker väldigt snabbt kan det ske inom ett par minuter att det kan gå ner på minussidan. Och har det då inte regnat kan man bli förvånad när det blir halt, det var kanske inte halt när man satte sig i bilen, säger Sandra Andersson, meteorolog SMHI.

Framåt under dagen väntas temperaturerna gå ner mot nollan i Svealand och Norrland. Och under kvällen väntas ett nederbördsområde att röra sig, framförallt över östra delarna av Svealand och Götaland.

– Rent vädermässigt skulle det kunna innebära att det blir halkigt. Men hur det ser ut beror på hur vägarna är preparerade av Trafikverket, säger Sandra Andersson.