Läs spännande bok – få oväntad hjärnboost

NYHETER

Läs Harry Potter och aktivera magikercentrum i hjärnan.

I alla fall om vi hade haft ett sådant.

En ny studie visar att vi kan aktivera de delar av hjärnan som är aktiva vid löpning – bara genom att läsa om det.

Läs en gripande bok och det känns som att du är inuti karaktärernas huvud.

Den känslan är mer verklig än vad man tidigare trott.

En ny studie, utförd vid Emory-universitetet i USA, har funnit att man får förhöjd aktivitet i hjärnan av att läsa en gripande bok. Man har också hittat att läsandet skapar nervcellsförändringar i hjärnan, som kan bestå så länge som fem dagar efter lästillfället, skriver The Independent.

Förändringarna registrerades i vänstra hjärnhalvans tinningslob, som bland annat behandlar språksignaler och ljud.

”In i huvudpersonen”

Nervceller i den här delen av hjärnan har sedan tidigare kopplats samman med att lura hjärnan att den gör något den egentligen inte gör. Fenomenet kallas ”jordad kognition”(red översättning). Till exempel kan nervceller som är aktiva vid löpning aktiveras – bara genom att tänka på löpning.

– De nervcellsförändringar kopplade till fysisk upplevelse och rörelse som vi har hittat pekar på att du kan skickas in i huvudpersonens kropp genom att läsa en bok, säger hjärnforskaren professor Gregory Berns, huvudförfattare av studien.

Studenter hjärnröntgades

I studien deltog 21 studenter som alla fick läsa samma bok: Pompeji av Robert Harris, som valdes för sin spänning.

– Boken följer huvudpersonen, som befinner sig utanför Pompeji när underliga saker händer kring vulkanen. Den berättar verkliga händelser på ett fiktivt och dramatiskt sätt. Det var viktigt för oss att boken hade ett starkt berättande, säger professor Berns.

Under 19 dagar läste studenterna lite varje kväll, följt av en hjärnröntgen ((funktionell magnetresonanstomografi) morgonen efter.

Skuggaktivitet i hjärnan

Efter att studenterna läst ut boken röntgades de fortsatt under fem dagar.

Förändringarna i nervcellerna fortsatte under de fem dagarna, vilket bevisar att läsandet inte bara gav en direkt påverkan utan också en långverkande sådan, skriver The Independent.

– Trots att deltagarna inte läste medan de röntgades så behöll de den ökade aktiviteten i hjärnan. Vi kallar det ”skuggaktivitet”, nästan som muskelminne, säger professor Berns.

Texten publicerades i den medicinska tidskriften Brain Connectivity. Läs studien i sin helhet här.