Dag före röd dag – då fick nästan alla böter

avMalin Wigen

NYHETER

Det är dag innan röd dag men många jobbar som vanligt. Vissa har dock missat vilka parkeringsregler som gäller – det upptäckte Robin Sterner när han klev ut på parkeringsplatsen.

– När jag kom ut såg jag att verkligen alla bilar blev lappade, säger han.

I Gustavsbergs centrum i Värmdö kommun finns det parkeringsplats för de som vill ställa sin bil och åka kommunalt resten av vägen till jobbet. Och på onsdagen, dagen innan Kristi himmelsfärd var det inget undantag då många jobbade som vanligt. Det många dock missade var att det inte var 16 timmars fri parkering som det är på vardagar – dagen innan röd dag gäller endast fyra timmars fri parkering. Så när Robin Sterner kom ut från centrum såg han hur parkeringsvakten var i full färd att lappa bilar.

– Jag hade inte stått där så länge, så för mig var det ingen fara. Men när jag kom ut såg jag att verkligen alla bilar blev lappade.

Han förstod först inte varför och frågade parkeringsvakten som förklarade vad som gällde.

– Många tror att det är vardag, det är inte så att alla är lediga bara för att det är halvdag, säger Robin.

Han filmade det hela och la ut filmen i en lokal Facebookgrupp.

– Det blev mycket diskussioner, många är arga för att det fått böter, säger han och fortsätter:

– Det är inte p-lisan man är arg på utan det är på vaktbolaget eller kommunen och de regler som finns. Man vill väl ändå att folk ska pendla?

”Går inte att skylta på annat sätt”

För ett år sedan fick man stå parkerad i 16 timmar – oavsett vilken dag. Något som har ändrats till det sämre, menar Robin.

– Jag spelar fotboll och hockey där på vintrarna, ibland tar matcherna längre tid än fyra timmar. Det är både tränare, spelare och föräldrar som har fått böter för att de har ändrat till fyra timmars parkering på helgerna. Jag tycker inte det är okej alls. Det finns men är för få parkeringsplatser som är för 16 timmar. Det är ingen vits att parkeringen står tom, bara för att det är lördag.

Andreas Dahlberg är trafikplanerare på Värmdö kommun. Enligt honom går det inte att reglera parkeringsreglerna på annat sätt och skriva in undantag för till exempel dagen innan Kristi himmelsfärd. Dessutom menar han att det är tydligt skyltat om vad som gäller.

– Det går inte att skylta på något annat sätt, det är standardskyltning.

Att tiderna för fri parkering har ändrats har att göra med att tillgängliggöra parkeringen för så många verksamheter på platsen som möjligt.

– Det är för att så många som möjligt ska kunna nyttja den.

ARTIKELN HANDLAR OM

Värmdö

Parkering