Vänskapsförfrågningarna väller in till Carolin

avMiriam Bratt

Ungefär 500 vänskapsförfrågningar på Facebook. Det har kommit till Carolin Solskär, 27, från Stockholm sedan torsdagseftermiddagen.

De flesta kommer från män som tycker att hon ”ser trevlig ut”.

– Det här har varit helt absurt. Det tar inte slut, söger Carolin.

Vänskapsförfrågningarna började välla in till 27-åriga Carolin Solskärs Facebook under torsdagseftermiddagen.

– Först skrattade jag och skämtade om att nu börjar man bli kändis, säger Carolin.

Men förfrågningarna fortsatte komma och när det var dags för Carolin att gå och lägga sig hade hon fått ungefär 200 förfrågningar.

1 av 2 | Foto: Privat

”Började bli orolig”

– Då började jag acceptera några och fråga om vi kände varandra eller varför la de till mig på Facebook. Flera svarade att jag hade kommit upp i deras flöden som vänförslag och att de tyckte att jag såg trevlig ut.

Hon fortsätter:

– Jag började bli lite orolig. Jag vet inte om någon försöker pranka mig eller om det har blivit något konstigt i Facebooks algoritmer så att jag dyker upp på allas vänförslag.

Vad är anledningen?

Så vad är anledningen till alla förfrågningar? Carolin har lagt upp ett inlägg på Facebook där hon beskriver situationen och i kommentarsfältet får hon flera förslag på vad som kan ha hänt.

”Någon måste ha gjort ditt konto viralt vilket innebär att folk från hela världen får upp dig som vänförslag eller så är det en algoritm. Det hände mig en gång också, det kommer gå över inom några dagar”, skriver till exempel en person.

”Vid googlesökning verkar det kunna vara ett flertal olika anledningar, såsom att någon köpt ’spam’ och du helt enkelt hamnat på en lista. Ett alternativ du skulle kunna pröva för att få stopp på det är att ändra dina inställningar till att bara tillåta ’friends of friends’ att skicka vänförfrågningar. Då bör du få stopp på det mest akuta spammet i alla fall”, skriver en annan.

1 av 5 | Foto: Facebook

På lördagsmorgonen uppskattar Carolin att hon fått omkring 500 vänskapsförfrågningar – varav de flesta kommer från manliga konton som tycks vara etablerade och äkta. Det handlar alltså inte om nyskapade profiler med få vänner.

– Många var män så det kändes lite som att de gjorde de för att ragga eller stöta på mig, säger Carolin och fortsätter:

– Det känns lite obehagligt. Vissa har ju varit lite påstridiga och skrivit väldigt många gånger i rad så att jag fått blockera dem. Typ “hej”, “hallå gumman” och hjärtan och så.

Hon poängterar dock att hon inte är arg på någon som skickat en vänskapsförfrågning. Det märkliga är ju att det kommit så många på så kort tid, menar hon.

Startade Metoo-manifestation

Carolin är tidigare känd för att ha tagit initiativ till en Metoo-manifestation som spred sig till ett tiotal städer över hela Sverige.

– Jag kände det här är så himla viktigt så det behöver bli mer än en hashtagg på sociala medier, sa Carolin Solskär till Expressen då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Stockholm

MeToo