Debatten om legalisering av cannabis

Majoriteten röstade ja – Kanada legaliserar cannabis

Av: 

TT

Josefine Holmqvist

Kanda har röstat ja till att legalisera cannabis.

Foto: Adrian Wyld/AP/TT

NYHETER

Cannabis kommer att bli lagligt i Kanada.

Detta efter en omröstning i senaten, där majoriteten röstade för en legalisering.

– Organiserad brottslighet tjänar stora pengar på olaglig försäljning av marijuana, har premiärministern Justin Trudeau sagt om saken.

52 ledamoter röstade för, 30 emot och en avstod. Förslaget om legalisering av cannabis går nu tillbaka till underhuset, som röstade ja redan i november, för att eventuella ändringar som senaten gjort ska godkännas.

Enligt en tidigare tidsplan skulle försäljningen få starta redan den 1 juli, på Kanadas nationaldag, men har nu blivit framflyttad till hösten.

Enligt den nya lagen kommer det att vara tillåtet för alla över 18 år att inneha upp till 30 gram cannabis för personligt bruk. Att sälja till någon under 18 år kommer att vara olagligt på federal nivå, men provinser och territorier kan sätta egna åldersgränser.

Premiärminister Justin Trudeau hade legalisering av cannabis som ett av sina löften under valkampanjen 2015. Han har själv medgett att han rökt marijuana med vänner ”fem eller sex gånger”.

Trudeau vill se att drogen slutar att säljas i kriminella kretsar.

– I många länder, särskilt i Kanada, är det enklare som minderårig att köpa en joint än att köpa en öl. Organiserad brottslighet tjänar stora pengar på olaglig försäljning av marijuana, sade han nyligen.

Att sälja marijuana för medicinskt bruk har varit lagligt i Kanada sedan 2001.

Tillåtet även i andra länder

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår.

Ett antal länder debatterar lättnader av sina regler, eller har redan infört sådana. Uruguay har exempelvis legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det: Alaska, Colorado, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon och Washington.

Flera andra länder tillåter marijuana under vissa omständigheter, såsom Nederländerna, Argentina och Portugal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Debatten om legalisering av cannabis

LÄS VIDARE

Stridsfråga i hela världen – utom i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om legalisering av cannabis

Kanada

Justin Trudeau

Cannabis