Våldsvåg drar genom London – mopedattacker ökar

avJosefine Holmqvist

Våldsvågen har tagit sitt grepp om London – i nuläget begås mer än 60 brott av beväpnade gärningsmän.

Samtidigt har antalet poliser minskat med 21 000 de senaste åren.

En polisman menar att Storbritannien håller på att bli som ”Vilda västern”.

Under 2018 har det skett en stor ökning av mord i London, särskilt bland unga personer. Knivhuggningarna är på den högsta nivån på sex år.

I början av året uppgavs att antalet mord i London för första gången översteg siffrorna i New York. Detta stämmer fortfarande, med mer än 70 mord i huvudstaden hittills detta år.

Foto: JOHN D MCHUGH/ TT/ NTB Scanpix
Nya siffror visar att beväpnade kriminella slår till mer än 60 gånger per dag.

Våldsvågen har tagit sitt tydliga grepp om staden, och nya siffror visar att beväpnade kriminella slår till mer än 60 gånger per dag.

Kriminella personer använder sig allt oftare av mopeder och motorcyklar vid rån och överfall. Scotland Yard, Londons polis, har registrerat 22 025 motorcykelrån de senaste tolv månaderna, vilket innebär en ökning med 50 procent från föregående år.

En polis säger att landet håller på att bli som ”Vilda västern”, det skriver The Daily Mail.

Allmänheten ingrep mot rånare

Måndagen innebar en väldigt våldsam dag i huvudstaden. En 24-årig kvinna bestulen på sin mobil av två rånare, som kom åkandes på moped och attackerade henne i Edgware, i norra London. Detta inträffade strax efter klockan nio på måndagsmorgonen.

Kvinnan fick en kraftig smäll mot huvudet och hittades medvetslös på marken, och ligger just nu inlagd på sjukhus – där hon kämpar för sitt liv.

Samma dag blev även en av Storbritanniens största komiker rånad, när två maskerade män körde fram till hans bil, slog sönder bilrutan, och tog hans Rolex-klocka.

På Regent Street, en av Londons största shoppinggator, rånade ett mopedgäng en juvelerarbutik – medan förbipasserande fotgängare försökte stoppa dem. En man som levererade varor till en av butikerna försökte slå rånarna med sin dragkärra.

En rånare brottades ned och kunde sedan gripas av polisen, det skriver The Daily Mail.

Resten av gärningsmännen lyckades dock undkomma, och fick med sig klockor till ett värde av flera hundratusen kronor.

650 kriminella nätverk

Antalet brittiska poliser har minskat med 21 000 sedan 2010. Londons borgmästare, Sadiq Khan, lyfter fram att Londons polis har förlorat en miljard ur sin budget.

– Jag är oroad över instabiliteten för polisen i London. Vi har redan förlorat 700 miljoner i budgeten, och kommer att tappa ytterligare 300 miljoner de kommande tre åren, säger han till The Guardian.

Polisen rapporterar samtidigt att gängen i London har 650 olika nätverk, som säljer droger i olika stadsdelar och områden.

Sweden Abroad, som tillhandahåller information om UD:s reseråd, har inga varningar om svenskars resande till London.

ARTIKELN HANDLAR OM

London

Sadiq Khan