Väder

Afrikavärmen stannar – hotas av Atlantvindar

Av: 

TT

NYHETER

Sommartemperaturerna ser ut att dröja sig kvar in i nästa vecka i så gott som hela landet, enligt SMHI:s prognos. Men kalla och fuktiga vindar från Atlanten hotar att trycka bort högtrycket från Afrika som parkerat sig över Sverige.

Mer eller mindre hela landet får sol och temperaturer runt 20 plusgrader under de kommande dagarna, med undantag för tisdag som blir molnig på många håll. Allra varmast blir vädret i Stockholm med eftermiddagstemperaturer på 25 plusgrader på söndag och måndag.

– Det har hängt i väldigt länge, men är egentligen inte jättekonstigt. Ibland får vi mer stationära högtryck som dröjer sig kvar över landet och kan ligga kvar i flera veckor, till och från. Det är en del av vår- och sommarsäsongen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

SMHI är relativt säkra på att sommarvädret håller i sig fram till onsdag nästa vecka, samtidigt som den mer osäkra långtidsprognosen visar att det mycket väl kan dröja kvar till slutet av månaden.

– I tio dagar är det inte helt säkert, men under helgen och fram till mitten av nästa vecka ser det ut som att högtrycket ligger kvar, åtminstone för de södra delarna av landet. Efter onsdagen börjar det bli lite mer ostadigt i prognosen, och mer osäkert hur mycket av det soliga och varma vädret vi kommer att ha kvar, säger Malva Lindborg.

Högtrycket som blåst upp från Afrika ligger just nu över stora delar av Europa, men hotas av västliga vindar.

– Över Sverige har vi generellt västvindar. De för med sig fuktigare och ostadigare luft från Atlanten, det är det som hela tiden trycker på. Det som kan göra att högtrycket inte orkar ligga kvar är en kraftig front västerifrån som kan lösa upp det, säger Malva Lindborg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder