”Vi kräver att Israel åtalas för krigsbrott”

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

JERIKO. Chefsförhandlare Saeb Erekat ser trött och sliten ut.

Till sent i går kväll satt han i krismöte med den palestinska ledningen med anledningen av dödandet i Gaza.

– Det var ett krigsbrott, säger han. Vi kräver att den internationella domstolen i Haag ställer Israel till svars.

Vi befinner oss i den palestinska förhandlingsmyndighetens byggnad i Jeriko som ligger flera hundra meter under havsnivå. Döda havet är nära. Utomhus är hettan påträngande och luften dammig.

Erekats kontor ligger två trappor upp, längst bort från vägen. De breda träpersiennerna är helt nedfällda för att hålla solen ute. Luftkonditioneringen surrar. Ändå är det väldigt hett i rummet.

Erekats skrivbord är så brett att jag får luta mig fram för att kunna ta honom i hand. Han pekar på två läderklädda besöksstolar precis framför skrivbordet där högar av papper ligger på ena sidan.

Under många år är det Erakat som har skött fredsförhandlingarna med Israel. Men sedan april 2014 har det inte pågått några samtal.

– Israel avbröt samtalen när vi slöt fred med Hamas som styr i Gaza.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Chefsförhandlare Saeb Erekat på sitt kontor. Bakom sig har han porträtt av palestiniernas president Mahmoud Abbas och den förre ledaren Yassir Arafat

USA medskyldig

Saeb Erekat höjer inte ofta rösten. Ändå märks det att han är arg och upprörd över den massaker som han anser att Israel i går utförde på obeväpnade palestinier i Gaza.

– Jag har tittat på bilder och videofilmer för att försöka upptäcka ett enda vapen i händerna på någon av palestinierna. Det finns inte. Att skjuta ihjäl obeväpnade civila på det här sättet är ett krigsbrott. USA är medskyldig genom att hylla mördarna och skåla i champagne medan dödandet pågick. Jag förstår inte hur de som gav order om det kan sova på nätterna.

Han tystnar och tittar undrade på oss som om vi skulle ha ett svar.

Ovanför honom hänger två porträttbilder. Ett av palestiniernas president Mahmoud Abbas och ett av den förre ledaren Yassir Arafat. Erekat har varit med under båda och hans dom efter gårdagens invigning av den amerikanska ambassaden i Jerusalem är hård.

Moderater slaktas

– Vad vi bevittnar är ett historiskt trendbrott där alla moderata palestinska krafter slaktas, säger han. Vad Netanyahu gör med hjälp av president Trump är att ge extremisterna den största framgången på årtionden. Inte bara här utan i hela regionen. Många fredsälskande israeliska politiker bojkottade ceremonin. De ringer mig och beklagar utvecklingen.

Han lutar sig fram för att understryka nästa poäng.

– Invigningen av ambassaden i går var begravningen av tvåstatslösningen som är den enda möjliga fredslösningen. Det är precis vad Israels premiärminister vill uppnå. Netanyahu har försökt undergräva fredsavtalet från Oslo 1993 ända sedan det slöts. Han vill ha en stat med två folk med olika rättigheter. En modern form av apartheid. Det finns vägar här på Västbanken som palestinier inte får köra på. Inte ens i Sydafrika fanns det vägar där de svarta inte fick köra.

Hans blick blir svart av ilska bakom de tunna glasögonen.

Diskvalificerad

Jag frågar honom om fredsprocessen. Han svarar att det inte finns någon fredsprocess.

– I Israel har vi ingen partner att förhandla med som vill ha fred. Och president Trump har precis diskvalificerat sig som medlare. USA:s förtroende i palestiniernas ögon är nu noll.

Absolute zero, som han säger på engelska när han formar en nolla med pekfingret och tummen.

Erekat har alltid tillhört de moderata krafterna inom den palestinska rörelsen. Nu känner han sig för lurad och förödmjukad. Sidsteppad. Hur ska han nu kunna fortsätta att kämpa för att med icke-våldsmedel övertyga Israel att de behöver ett fredsavtal lika mycket som palestinierna.

Han svarar själv på den outtalade frågan.

– Fredliga massdemonstrationer ska bli vårt nya vapen. Jag tror inte världen kommer att acceptera att Israel fortsätter möta fredliga demonstranterna med skarpa skott.

Stora statsmän

– Fred är en nödvändighet. Och den enda fred som finns är två stater, en palestinsk och en israelisk, sida vid sida.

Trots de senaste dagarnas motgångar är PLO:s chefsförhandlare övertygad om att det någon gång i framtiden kommer att dyka upp israeliska ledare som vill ha en verklig fred med palestinierna och en amerikansk president som inte ensidigt stödjer den ena sidan.

– Vad världen behöver är stora statsmän som kan höja sig över mängden och fatta de svåra besluten. Inte en miljardär i fastighetsbranschen.

Vad tror han om den närmaste framtiden? Kommer våldet att fortsätta eskalera?

– Jag hoppas inte det, säger Saeb Erekat men om inte omvärlden sätter press på Netanyahu och Trump så vet jag inte. Våld föder våld. Om Israel fortsätter slakta palestinier och ta vad de vill ha så blir det omöjligt för de moderata krafterna att hålla tillbaka extremisterna.

Fjärrkontroll

Erekat reser sig. Med handen slätar han ut sin ljusblåa kostym. Han har bråttom till nästa möte och motar vänligt men bestämt ut oss ur kontoret. Innan han skjuter igen dörren stänger han av luftkonditioneringen med en fjärrkontroll.

Han avslöjar att den palestinska ledningen under gårdagens krismöte fattade en rad beslut om hur de ska uppträda mot Israel framöver.

– Ett av dem var att dra dem inför internationella domstolen för krigsförbrytelser.

Ute på gården står en svart Mercedes med chaufför och väntar. Erekat sätter sig i framsätet innan bilden rullar iväg med ett dammoln bakom sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE