Mordet på LSS-boendet: Personal hade inte larm på sig

avSusanna Nygren

Natten när en kvinna mördades på ett LSS-boende i Vetlanda var en boendestödjare på plats. Denne ska inte ha fått information om att det fanns ett överfallslarm som han skulle bära med sig. Det framkom när mannen vittnade i Eksjö tingsrätt idag. 

– Vi har ett larm som är kopplat till polisen men det hade jag inte fått information om att jag skulle ha med mig ut. Det har de börjat informera om nu, säger mannen. 

En timvikarie hade ensam ansvar för situationen på LSS-boendet natten den 20 februari. Han var märkbart berörd när han vittnade om sin upplevelse natten när en 21-årig kvinna mördades. 

– Det är fortfarande jobbigt. Jag har svårt att sova på nätterna. Jag tänker mycket på om jag hade kunnat göra något annorlunda, säger mannen. 

Strax innan mordet ringde kvinnan till personalbostaden och sa att hennes granne hade varit och knackat på. Kvinnan verkade rädd. Hon bad vikarien att gå och prata med grannen. Han klädde på sig och gick till grannens lägenhet. 

1 av 7 | Foto: Polisen
Mördaren efter polisens gripande.

”Ser att han blir förbannad”

De samtalade utanför huset och 21-åringen och hennes syster kom också ut. Efter en stund ska de båda kvinnorna ha fällt en kommentar till mannen som gör honom upprörd. 

– Jag ser på honom att han blir väldigt förbannad, säger vikarien. 

Enligt vikarien blir effekten av kommentaren att mannen vänder på klacken och går in i sin lägenhet. Plötsligt kommer han ut med en stor kniv. 

– Han greppar tag i min jacka och håller kniven mot mig med vänsterhanden. Jag tänker att ”nu blir jag knivhuggen.”, säger vikarien. 

Efter ett kort ögonblick släpper han honom och går vidare till kvinnans lägenhet. Då springer vikarien till personallägenheten för att larma polisen.

Det fanns ett larm som personal skulle ha på sig när de gick ut i området men det ska han inte ha fått någon information om. 

– Vi har ett larm som är kopplat till polisen men det hade jag inte fått information om att jag skulle ha med mig ut. Det har de börjat informera om nu, säger mannen till rätten.

”Utsätter personalen för jättefara”

Vetlanda kommun har gjort en internutredning efter mordet på LSS-boendet. Förvaltningschef Marianne Karlsson säger till Aftonbladet att, vad hon vet, så ska all personal ha fått information om att de ska bära larm ute. 

– Det är jätteallvarligt om inte sådan information går fram. Man utsätter sin personal för en jättefara. Då har de inte fått rätt förutsättningar för att utföra sitt arbete. Det är ingen personal som ska behöva utsättas för det, säger Marianne Karlsson, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen. 

Hon förklarar att hon kommer lyfta den här uppgiften med berörda chefer på måndag. 

– Det är en brist i vår verksamhet som inte har framkommit tidigare. Det ska inte hända. Ett personalarm är vanligt förekommande och sådant informerar man om, säger hon. 

26-åringen är åtalad för mord, mordförsök och olaga hot. Rättegången fortsätter i Eksjö tingsrätt den 7 juni.