Tre män häktade för terrorplaner

avAmanda Skagerström Lindau, Josefin Silverberg, Mikaela Somnell

NYHETER

Tre män har under torsdagen häktats misstänkta för förberedelse till terroristbrott, samtliga mot sitt nekande.

Två av männen är häktade på sannolika skäl och en på skälig misstanke.

Minst en av de misstänkta gärningsmännen ska ha haft kontakt med Rakhmat Akilov.

Det var under måndagsmorgonen som Säpo tillsammans med polis i region Nord och Stockholm slog till mot två bostäder. En i Akalla norr om Stockholm och en i Strömsund i Jämtland.

Tre personer greps i samband med gryningsräden och har suttit anhållna sedan dess, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Männen är 29, 38, respektive 45 år gamla.

Två av de misstänkta är uzbeker, bosatta i Sverige. Den tredje personen är medborgare i Kirgizistan.

Minst en av dem ska haft kontakt med Rakhmat Akilov, som åtalas för terrorattentatet på Drottninggatan, enligt uppgifter till TT.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Här häktas en av männen.

Alla tre har häktats

Häktningsförhandlingar mot de tre misstänkta männen har hållits under torsdagen i Solna tingsrätt.

Vid klockan 14.50 beslutade rätten att häkta 38-åringen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Senare samma kväll häktades även 45-åringen på sannolika skäl, rapporterar TT.

Runt klockan 20.10 meddelades att också 29-åringen häktas. Han häktas dock på skälig misstanke, vilket är den lägre misstankegraden, skriver TT.

38-åringen och 45-åringen ska ha begått brotten från den 1 januari 2017 till och med april i år. För 29-åringen anges en kortare period, från 1 juli 2017.

Åtal måste väckas senast 17 maj

– Utredningen fortsätter nu med sedvanliga utredningsåtgärder, bland annat förhör med olika personer samt tekniska undersökningar. Eftersom utredningen är känslig och inne i ett tidigt skede kan jag inte lämna mer information för närvarande, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Åklagare måste besluta om åtal ska väckas mot de två personer som är häktade på sannolika skäl misstänkta för brottet senast den 17 maj.

Avseende 29-åringen som är häktad skäligen misstänkt för brott måste åklagaren presentera en sådan utredning som gör att misstankarna når upp till sannolika skäl inom en vecka, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Förnekar förbindelse till terroristbrott

Samtliga av de tre häktade männen nekar till anklagelserna, skriver DN och TT.

Advokat Kristofer Stahre försvarar den häktade 38-åringen.

– Min klient förnekar förberedelse till terroristbrott och menar att det inte föreligger sannolika skäl för misstanken, säger han under förhandlingen.

Utesluter inte fler gripanden

Karl Melin vid Säpos presstjänst uppger att man dels jobbar vidare med de föremål som tagits i beslag. I Strömsund bar polisen ut femton stora tunnor och Säpo uppger att mycket teknisk bevisning har samlats in.

Han vill inte utesluta att fler gripanden kan komma att ske längre fram.

– Det är en förundersökning som pågår och den utredningen får avgöra om det blir fler gripanden, säger Karl Melin till SVT.

Dagens tre rubriker 3 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Säpo

Strömsund

Stockholm

Uzbekistan