Gruppvåldtäkten

Slipper straff – trots att de gruppvåldtagit

avJoachim Kerpner, Kerstin Weigl, Alice Staaf

Två män tvingar en kvinna till sex.

Den ena döms. Den andra frias.

– I dag är det inte förbjudet att vara medvetet oaktsam. Det blir det sannolikt med den nya samtyckeslagen, säger advokat Viktor Banke.

Förutom 58 fällande gruppvåldtäktsdomar sedan 2012, har vi också granskat 17 friande domar under samma år.

Granskningen visar att minst sju gärningsmän har sluppit straff i svenska domstolar, trots att rätten slagit fast att offret gruppvåldtagits.

Ett fall inträffade i norrbottniska Malmberget, i juni 2015.

En man tvingade en kvinna till oralsex. Medan övergreppet pågick kom en annan man in i rummet och inledde samlag med kvinnan. Hon reagerade inte synbart, eftersom hon var rädd.

Hovrätten konstaterar att båda männen haft sexuellt umgänge med kvinnan mot hennes vilja. Men den friade mannen som kom in i rummet anses inte ha varit medveten om att den första mannen tvingade kvinnan till samlag.

Foto: Sofia Nahringbauer
– I dag är det inte förbjudet att vara medvetet oaktsam. Det blir det sannolikt med den nya samtyckeslagen, säger advokat Viktor Banke.

Advokat Viktor Banke säger:

– Det går inte att bevisa att han har insett något våld eller tvång, så utifrån nuvarande lagstiftning framstår det inte som felaktigt.

I dag är det inte förbjudet att vara medvetet oaktsam, men det kommer sannolikt att bli det med den nya lagen, menar Viktor Banke.

– Om två personer har sex i ett rum och en tredje går in och inleder ett samlag,då kan man väl säga att det är ett medvetet risktagande att den personen inte samtyckte till det, säger Banke.

Hovrätten friade alla

En annan händelse, där alla inblandade senare friades, inträffade i Ludvika i oktober 2015.

En kvinna våldtogs men kunde inte peka ut någon av gärningsmännen. Alla tre åtalades och dömdes för grov våldtäkt i tingsrätten. Men Svea hovrätt friade alla tre. Domstolen kom fram till att en hade våldtagit, och en hade hållit fast. Den tredje har bara varit på platsen. Alla friades.

Advokat Viktor Banke:

– Man ska inte stirra sig blind på att de var tre på platsen, och att ingen fälls. Det viktiga ur lagstiftarens perspektiv är att ingen ska fällas utan att det finns bevisning för det. Man friar hellre två än fäller en felaktigt.

Ytterligare fyra gärningsmän pekas ut av tre domstolar – Lunds, Stockholms och Södertörns tingsrätt – som delaktiga i gruppvåldtäkter. Men de åtalas inte, eftersom de är under 15 år och därmed inte straffmyndiga.

ARTIKELN HANDLAR OM