Här är beviset mot Kennedys mördare

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny JFK-dokumentär: Lee Harvey Oswald var den ende skytten

1 av 3 | Foto: Foto: FOX NEWS, AP
Lee Harvey Oswald stod på sjätte våningen i Texas skolbokslager. Ett team av historiker och pensionerade Secret Service-agenter har grävt fram materialet.

LONDON. Här står han.

Den första korniga bilden visar Kennedys mördare Lee Harvey Oswald.

En ny dokumentär kan bli slutet på alla konspirationsteorier kring presidentmordet.

Skotten i Dallas i november 1963 skakade en hel värld. Sedan dess har polisens utredning många gånger fullständigt dömts ut. Mordet på John F Kennedy är det brott som genererat flest konspirationsteorier.

Främst har de grundat sig i resonemang kring att Lee Harvey Oswald inte skulle ha hunnit avfyra tre skott på sex sekunder och att det därför måste ha varit flera skyttar. Dessutom anser många att skottet som dödade Kennedy måste ha kommit framifrån eftersom presidentens huvud tycks röra sig bakåt på den välkända filmen av händelseförloppet som fångades av amatörfilmaren Abraham Zapruder.

Har gått igenom allt

Men ett team av historiker och pensionerade Secret Service-agenter har nu använt ny digital teknologi för att gå igenom både Zapruders och en mängd andra amatörfilmer och bilder som togs den 22 november 1963, skriver Daily Mail.

– Vår slutsats är att han avfyrade tre skott på elva sekunder, det är nästan dubbelt så lång tid som uttrycket ”sex sekunder i Dallas” som de flesta tänker på när det gäller mordet, säger historikern och journalisten Max Holland till Fox News och tillägger:

– För någon med Oswalds färdighet skulle jag kalla det en enkel uppgift.

I dokumentären ”JFK: The lost bullet” som sänds på National Geographic Channel i kväll presenterar de sina resultat, inklusive en bild på en skuggfigur på sjätte våningen av Texas skolbokslager. En person som tros vara Lee Harvey Oswald.

Greps efter två timmar

Oswald arbetade på lagret vars fasad låg längs med paradvägen där Kennedys bil passerade. Han greps två timmar efter skjutningarna och mördades senare i en korridor i Dallaspolisens högkvarter av nattklubbsägaren Jack Ruby.

Polisutredningen 1963 visade att Oswald under falskt namn köpt ett gevär som anses vara identiskt med mordvapnet.

Publicerad: