Nyheter

KGB avlyssnar – med Teliasonera

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

”Säkerhetstjänsten plockar ut allt från oppositionella: samtal, sms, data”

Teliasonera hjälper Vitrysslands diktator att jaga oppositionella.

Genom företagets mobilnät kan han avlyssna vem han vill – när han vill, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Pengarna styr, säger en anställd i programmet.

Teliasonera – med svenska staten som största ägare – tjänar allt mer pengar i Vitryssland, Azerbajdzjan, Kazakstan och andra länder i Östeuropa och Centralasien. Men att driva mobiloperatörer i diktaturer är inte problemfritt.

SVT-programmet ”Uppdrag granskning” har kartlagt verksamheten och kommit fram till att Telia-sonera hjälper säkerhetstjänsten i flera länder att avlyssna oppositionella.

Efter valet i Vitryssland i december 2010 kunde landets säkerhetstjänst KGB – som styrs av president Lukasjenko – både avlyssna oliktänkande och spåra var de befann sig med hjälp av Life, en mobiloperatör till stor del ägd av Teliasonera. Något som bland annat ledde till att människor greps.

”Övervakar folket”

Avlyssningen pågår dygnet runt, enligt programmet. Genom att Teliasonera installerat så kallade svarta lådor är KGB direkt inkopplade på företagets nät. Därmed kan de avlyssna vem de vill – när de vill.

Svarta lådor finns enligt programmet också på Teliasoneras dotterbolag i bland annat Azerbajdzjan, Kazakstan och Uzbekistan.

– Efter den arabiska våren är regimerna ännu mer intresserade av att övervaka befolkningen. Det finns inte någon gräns för hur mycket man avlyssnar, säger en svensk Teliasonera-medarbetare på hög nivå till Uppdrag granskning.

– Säkerhetstjänsten plockar ut allt. Samtal, sms, data.

Teliasoneras chef för extern kommunikation, Thomas Jönsson, uppger för Aftonbladet att företaget bara följer de olika ländernas lagar.

– Vi tror att det är bra att vi finns även i länder med svårigheter när det gäller demokrati, säger han.

Men stämmer det att säkerhetstjänsten kan avlyssna era nät?

– Jag kan bara säga att vi följer lagstiftningen i varje land. Sedan kan överträdelser alltid ske.

KGB

KGB eller Kommittén för statssäkerhet var den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionen från 1954 till 21 december 1993, då Boris Jeltsin avskaffade säkerhetsministeriet och resterna av det nygamla KGB.

Myndigheten grundades den 20 december 1917 med polacken Felix Dzerzjinskij som sin första chef. Man blev en av de första nya myndigheterna i det socialistiska Ryssland. Den kallades då Tjeka efter den ryska förkortningen VTjK och kom under åren att kännas igen som GPU, OGPU, NKVD, GUGB, NKGB och MGB.

De anställda har därefter kallats "tjekister", ett begrepp som fortfarande används i dagens Ryssland om de anställda vid säkerhetstjänsten FSBoch den civila underrättelsetjänsten SVR.

KGB var ett repressivt organ i kommunistpartiets (KPSS) tjänst med cirka 750 000 anställda. Ett mycket omfattande nätverk av miljontals informatörer och angivare användes för att fånga upp kritiska individers attityder och åsikter både i hemmen och på arbetsplatserna. Man sa att KGB var partiets sköld och svärd (jämför KGB:s emblem).

KGB:s högkvarter var beläget i det hus där försäkringsbolaget Rossija fanns under tsartiden. Byggnaden kallas Lubjanka, och det torg iMoskva som tidigare kallats Dzerzjinskijtorget. Strax intill ligger varuhuset Detskij Mir (Barnens värld). KGB:s uppgifter har nu övertagits av dels FSB (den ryska federationens säkerhetstjänst), som huserar i samma lokaler i Moskva, dels av SVR (den ryska federationens underrättelsetjänst) vars högkvarter ligger strax utanför Moskva. Sommaren 2006 gav det ryska parlamentet, duman, tillstånd för FSB, SVR och den militära underrättelsetjänsten GRU att likvidera "terrorister och extremister" utomlands.

I Vitryssland som också var en del av Sovjetunionen kallas fortfarande underrättelsetjänsten för KGB.

Källa: Wikipedia

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: