”Hundarna var i panik”

Prästpar misstänks för grovt djurplågeri. Nu har han förlorat jobbet – hon utreds

De sex hundarna hölls inlåsta bland avföring och urin i garaget, och försökte gnaga sig ut.

Ägarna, ett prästpar, riskerar fängelse – och mannen har blivit av med sin prästtitel.

– Det är det värsta fall jag sett, säger djurskyddshandläggaren Lisa Svensson.

När polis och veterinär till slut fick upp dörren till garaget möttes de av en fruktansvärd stank av ammoniak. Bland smuts och avföring levde sex hundar av rasen Cavalier King Charles spaniel. De var i mycket dåligt skick.

– När vi gick förbi huset hoppade hundarna mot rutorna, de var panikslagna och desperata att komma ut, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare.

Två fick avlivas

Hundarnas matte och husse är båda präster i Svenska kyrkan. Efter en anmälan till Länsstyrelsens djurskyddsenhet slog länsveterinären till mot parets villa i mellersta Sverige.

Anmälaren farhågor besannades med råge: två av hundarna fick avlivas och andra var svårt medtagna med uppfrätta trampdynor och svåra ögoninfektioner.

– Det är det värsta fall jag sett, säger Lisa Svensson.

Hundarna hade varit inlåsta under en mycket lång tid och på dörren sågs spår efter hur hundarna försök gnaga sig ut till friheten.

Nu är prästparet misstänkta för djurplågeri.

– Vi är i slutskedet på förundersökningen, det är förhören med de misstänkta kvar. Jag räknar med att åtalet ska vara klart inom två veckor, säger polisens utredare Hans Thulin.

Om prästparet fälls i rätten riskerar de upp till två års fängelse.

Maken tar skulden

Även Svenska kyrkan utreder ärendet. Mannen har redan förklarats obehörig som präst av domkapitlet. Kvinnans framtid är under utredning.

Enligt domkapitlet har hon genom sitt agerande svikit det förtroende en präst ska ha. Senast första februari ska hon ha kommit in med en förklaring.

I ett brev till länsveterinären har maken tagit på sig skulden och hävdat att misskötseln bland annat berott på att han drabbats av utmattningssyndrom.

– Vi älskar verkligen dessa hundar men det blev för mycket för mig, skriver han i ett brev till länsveterinären.

Nu ska Länsstyrelsen pröva om makarna ska förbjudas att ha djur i fortsättningen. De hundar som överlevde misären har placerats i nya hem.

– Det finns tragiska orsaker bakom men det är ingen ursäkt, säger Lisa Svensson.

Publisert: