Hon prickas – för tågkaoset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Köpte ut entreprenör för 125 miljoner i stället för att ordna trafikproblemen

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, 48
Ministerfallskärm: 1,5 miljoner
Riksdagsfallskärm: 0
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, 48
Ministerfallskärm: 1,5 miljoner
Riksdagsfallskärm: 0

I dag prickas infrastruktur­minister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i KU.

Extrapengar som skulle lösa tågkaoset gick ­i stället till att köpa ut en brittisk entreprenör.

Samtidigt fortsätter ­tågen att stå stilla.

En vanlig syn på tågstationer landet över – massor av människor som tvingas vänta på sina tåg.

De senaste dagarna har det ­varit kaos i tågtrafiken över stora delar av landet. Norra, mellersta och södra Sverige har berörts, med följden att passagerare har tvingats vänta på tåg och perronger.

Förra våren presenterade ­regeringen en extrasatsning på järnvägen med 800 miljoner kronor. Ett halvår senare avslöjades att 125 miljoner av extrapengarna i stället hade använts av Trafik­verket för att köpa ut den brittiske entreprenören Balfour Beatty Rail i Västsverige, som man var missnöjd med.

Inte tillräckligt informerad

Affären försvarades av Catharina Elmsäter-Svärd som varken såg anledning att ifrågasätta ­Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm – eller affären i sig.

– Men upphandlingar är något som man behöver bli bättre på, sa hon till SVT:s Västnytt.

Trots den kostsamma lösningen för att göra sig av med Balfour Beatty Rail har Trafikverket nyligen tecknat ett nytt kontrakt med samma bolag eftersom den brittiske ­entreprenören vunnit ett av tre upphandlade kontrakt i Västsverige.

I dag väntas Elmsäter-Svärd prickas av riksdagens Konstitutionsutskott, KU. Som ansvarig minister har hon varken varit tillräckligt informerad om Trafik­verkets arbete eller sett till att myndigheten använder sina pengar korrekt, erfar Aftonbladet.

Nya satsningar i höst

Enligt Trafikverket behövs det fyra nya miljarder fram till 2021 för drift och underhåll. I höst ska ­regeringen ge besked om hur mycket som ska satsas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN