Nyheter

Massakern som skakar världen

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

En film med nya vittnesmål kastar nytt ljus över massakern i den syriska staden Houla.

Vittnen talar om en sällsynt brutalitet.

De pekar inte bara ut armén som skyldig. Shabiha-milisen sägs ha stått för det värsta våldet.

Vittnena berättar hur de beväpnade soldaterna gick från hus till hus och avrättade människor. Att det var det snarare än granatbeskjutning som krävde de flesta av de över hundra dödsoffen under massakern i fredags.

– De drog in oss alla i ett rum och öppnade sedan eld med sina automatvapen, berättar en skakad kvinna.

Men det var inte den reguljära syriska armén som stod för de värsta övergreppen. Armén bombarderade områden med granater men många av offren dödades på mycket nära håll.

Vittnena hävdar att de tillhörde Shabihamilisnen. En paramilitär shiamuslimsk grupp som verkar ha rekryterats av diktatorn Bashar al-Assad för att sköta det riktiga smutsiga jobbet.

Tioåringar bakbands

En äldre kvinna berättar hur soldaterna slog hennes man med gevärskolven tills hans hjärna trängde ut.

Andra berättar om hur tioåringar fick sina händer bakbundna och sedan sköts i huvudet på bara tio centimeters avstånd. Och hur förövarna sedan stack en kniv i barnens ögon.

Brittiska BBC har själva talat med fler namngivna vittnen och bilden som träder fram är en av total hänsynslöshet och ett övervåld mot civila som trotsar all beskrivning.

Det stärker bilden av att vittnesmålen är äkta. Annars är problemet att det är svårt att säkert veta ursprunget på mycket av filmmaterialet och uppgifterna som kommer ut från Syrien. I det här fallet har även FN:s observatörer på plats i landet pekat ut regimen som skyldig till övergreppen.

Intrycket är att förvarna är medvetet brutala för att skrämma befolkningen så mycket att de slutar stödja oppositionen. Samtidigt som det är en varning till människor över hela Syrien; fortsätter ni demonstrera och göra uppror så kan liknande hemskheter drabba er.

Massor av visningar

Frågan är hur länge massakrerna kan fortsätta utan att någon i Assads omgivning opponerar sig och inser att dödandet på sikt är ett ännu större hot mot regimen än demonstrationerna.

För varje massaker ökar vreden i omvärlden och stödet för den syriska oppositionen. Ett bevis är att 400 000 människor på Youtube sett filmen där svenska skolbarn gör en flashmob till stöd för Syriens barn. Aftonbladets film har setts över hela världen och har nästan lika många visningar i Saudiarabien som i Sverige.

Det visar att även många i arabvärlden är upprörda över den syriska regimen agerande.

Assad löper risken att sunnimuslimer från grannländerna tar sig in i Syrien för att strida på oppositionens sida. I ren frustration för att västvärlden inte förmår göra tillräckligt för stoppa dödandet. Tecken finns på att de redan håller på att ske.

Under tiden fortsätter de diplomatiska ansträngningarna. Men få tror att Kofi Anan verkligen kan lyckas med sin fredsplan.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: