”Inte bara min sons mördare går fri”

avJohanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Asplunds pappa visste hela tiden att Thomas Quick var oskyldig

1 av 10 | Foto: PONTUS ORRE
Väntar på Quicks friande dom Johan Asplund mördades 1980, Thomas Quick dömdes senare för mordet. Nu väntar pappan Björn Asplund på den dom som kommer att fria Quick, numera Sture  Bergwall. ”Det är ju inte bara i fallet med min son Johan som en mördare går fri, utan det gäller alla Quick-fallen”, säger han.

Thomas Quick går fri – och sju mördare har sluppit sona sina brott.

Det menar offret Johan Asplunds pappa som aldrig kommer att få se sin sons mördare straffad.

– Det skulle vara skönt att få sista pusselbiten, säger han till Aftonbladet.

För varje friande dom i fallen Thomas Quick går mördarna fortfarande fria.

Björn Asplund, mördade Johan Asplunds pappa, väntar på den dom som snart kommer att frikänna Quick, numera Sture Bergwall, från mordet på sonen. Redan i våras lade åklagaren ner åtalet.

Det blir den tredje friande domen i det som kommit att kallas Sveriges största rättsskandal. De resterande fyra fallen har kommit olika långt i resningsprocessen.

Hade inga tvivel

Björn Asplund vill se en haverikommission som utreder hur rätts- och vårdskandalen kunde ske och ser till att det inte kan upprepas.

– Jag har en fackla som brinner för det fortfarande. Det är ju inte bara i fallet med min son Johan som en mördare går fri, utan det gäller alla Quick-fallen, säger han.

Johan Asplund mördades 1980, Thomas Quick dömdes för dådet 2001. Johans föräldrar har kämpat med att rätt gärningsman ska fällas ända sedan mordet.

Enligt dem är det inget tvivel om vem som tog livet av deras son, och det är inte Quick. Nu är fallet preskriberat.

Har du förlikat dig med tanken att gärningsmannen aldrig kommer dömas?

– Jag hoppas att han kan visa lite kurage nu, det finns ändå frågetecken kvar. Jag tror inte att han med uppsåt tänkt ta livet av Johan, utan att det var något som gick väldigt fel. Det skulle vara skönt att få sista pusselbiten, då skulle jag kanske kunna sätta punkt.

Vägrar erkänna något ansvar

Han känner inget hat mot Sture Bergwall, men säger:

– Det är klart att det är dubbelt, han var ju djupt delaktig. Samtidigt har han blivit manipulerad, drogad och var inte vid sina sinnens fulla bruk. Han har utnyttjats i detta skådespel men det har inte varit helt utan egen vinning.

Mattias Göransson var med och färdigställde SVT-journalisten Hannes Råstams bok om avslöjandet, ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”. Enligt honom fanns goda möjligheter att binda de verkliga mördarna.

– Det visade sig i alla de svenska fallen att polisen hade en ganska god bild om vem som var skyldig. Det är ganska klart i många av fallen men man har bara inte hittat den åtalbara avgörande bevisningen, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hårt kritiserade Christer van der Kwast, åklagare i Quick-rättegångarna, vägrar erkänna något ansvar. Att fall efter fall får prövningstillstånd är galet, säger han till Svenska Dagbladet:

– Resningsbesluten är tunna som vatten.

Även Sture Bergwall kräver nu en statlig utredning av hans fall.

– Även om det är för sent att fälla någon inom vården eller rättsväsendet för tjänstefel är det ändå viktigt att det bildas en haverikommission som får peka ut ansvar, säger han till SvD.

Publicerad: