Nyheter

Nu straffar USA Iran allt hårdare

Av: 

Per Bjurman

Barack Obama intensifierar sanktionerna mot Iran.

Foto: AFP

NYHETER

NEW YORK. Det finns tillräckligt med olja i världen.

Därför intensifierar president Obama sanktionerna mot Iran.

– Utländska banker som gör affärer med Iran kommer att straffas, meddelar han.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad (höger) skakar hand med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan vid ett möte i Teheran den 29 mars.

Redan i december beslutade USA om fortsatta sanktioner för att försöka få regimen i Teheran att avbryta de påstådda försöken att utveckla kärnvapen – men president Obama hade till fredagen på sig att avgöra om ytterligare en skärpning skulle kunna hota världsekonomin eller inte.

Och svaret är alltså nej.

– Det finns tillräckligt med olja på världsmarknaden och i våra strategiska reserver för att vi ska kunna gå vidare med sanktionerna utan att vi är våra allierade skadades, heter det i ett uttalanden.

Straffa andra länder

USA har nu möjlighet att straffa andra länder som köper olja och oljeprodukter från Iran.

– Vi kommer att följa utvecklingen noga och om de som nu gör affärer genom iranska riksbanken inte reducerar sina inköp kommer deras banker inte längre att få tillgång till den amerikanska finansmarknaden, klargör presidenten,

De inblandade länderna, och bankerna, har till slutet av juni på sig att avbryta eller åtminstone kraftigt reducera handeln med den Iran.

EU inför embargo

För Obama, mitt uppe i en återvalskampanj, är hela Iran-frågan knivig.

Han måste å ena sidan visa handlingskraft mot Ahhmedinejad-regimen i Teheran – och å andra undvika att bidra till att bensinpriset på hemmaplan, redan en källa till stor irritation i väljarleden, inte stiger ytterligare.

Även EU inför från och med i sommar ett handelsembargo mot landet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: