Kim: Platåskor och pizza åt alla

Nordkoreas nye ledare Kim Jong Un lovar bättre tider till sitt utarmade folk.

Kvinnor ska få lov att ha både byxor och platåskor.

Och barn ska få besöka djurparker.

Och nordkoreanernas nye ledare släpper in västvärlden. I alla fall matmässigt:

Nu är det fritt fram för nordkoreaner att smaka på hamburgare, pizza och pommes frites på nystartade snabbmatsrestauranger.

– Dessa faciliteter är beständiga gåvor till folket från vår store ledare, rapporterade den statliga televisionen.

”Himmelrike på jorden”

Och mobiltelefoner kan snart finnas i var nordkoreans hand.

Det var i december i fjol som Kim tog över som ledare efter sin far Kim Jong Ils bortgång. Och ett av målen med sitt ledarskap är tydligt:

Han vill göra Nordkorea till ett himmelrike på jorden för landets barn, skriver ABC News. Utöver fria djurparksbesök ska barnen även få gå kostnadsfritt på nöjesparker. Och när de fyller år ska de kunna få äta västerländska tårtor från bagerier, rapporterar ABC.

Slut på kjoltvång

Byxförbudet för kvinnor som kom 2010 har Ki Jong Un nu raderat. Tidigare hade kvinnor endast tillåtelse att bära dem vid fabriks- eller fältarbete.

– Om myndigheterna kom på dem kunde de i bland skära sönder byxorna mitt bland folk för att göra dem till en kjol, säger Park Ye-Kyon som flydde till Sydkorea 2004.

Fritt fram för klackar

Fler reformer som ledaren föreslår är att tillåta kvinnor att färga och permanenta håret. Och de har också fått ledarens tillstånd att bära smycken och bära platåskor.

Under Kim Jong Ils tid trotsade många kvinnor förbuden. Och de som burit smycken, platåskor och tajta jeans har tidigare hängts ut i medier. Föremålen har då konfiskerats av myndigheterna eftersom de ansetts vara för kapitalistiska.

Hur många nordkoreaner som har råd med reformerna är svårt att veta säkert. Enligt myndigheterna är medborgarna ekonomiskt likställda.

Publisert: