Nu börjar dragkampen om budgeten

avElisabeth Marmorstein

Dragkampen om miljarderna har börjat.

C-ledaren Annie Lööf vill satsa på vägnätet på landsbygden medan Jan Björklund (FP) prioriterar snabbare tåg till storstäderna.

Aftonbladet har kartlagt budgetstriden i alliansen.

Efter flera år av stenhård svångremspolitik har finansminister Anders Borg lovat öppna plånboken i höstens budget. I sitt sommartal på lördag kommer Fredrik Reinfeldt flagga för miljardsatsningar på infrastruktur och forskning. Enligt Aftonbladets källor handlar det om 2-5 miljarder på infrastruktur och upp till fem miljarder i en satsning på forskning.

Tar plats vid förhandlingsbordet

Just nu pågår stenhårda förhandlingar mellan statssekreterarna på alliansens samordningskansli. Inom kort är det dags för partiledarna att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Dragkampen är på väg in i ett intensivt skede, säger en allianskälla.

Partiledarna är överens om att huvuddelen av järnvägspengarna ska gå till drift och underhåll, snarare än att bygga nytt.

– Vi går på vad Trafikverket säger att behoven är. Det handlar om att få det vi redan har att fungera bra, säger en regeringskälla.

Splittrade

Men alliansen är splittrad när det gäller vilka nya projekt som är prioriterade. På ena sidan står M, FP och KD som vill satsa på bättre infrastruktur kring storstäderna. En målsättning är att underlätta för de som arbetspendlar. På andra sidan står C-ledaren Annie Lööf. Hon vill ha mer pengar till vägnätet på landsbygden och utbyggd järnväg för godstrafik.

– Centerpartiet motsätter sig inte satsningen på persontrafiken men vi vill också prioritera järnvägen för godstrafik, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf.

Bolagsskatten en stridsfråga

Partiledarna är även splittrade när det gäller satsningen på forskning. Jan Björklund vill satsa på forskareliten och får medhåll av Fredrik Reinfeldt. Annie Lööf vill att högskolor i hela landet ska få del av pengarna. Där får hon visst stöd av Göran Hägglund (KD).

En annan stridsfråga är sänkningen av bolagsskatten. Anders Borg har redan flaggat för en sänkning från 26,3 till 24 procent. Det skulle kosta 6,3 miljarder, lika mycket som den kommande regleringen av riskkapitalbolagens så kallade räntesnurror beräknas ge.

Även här skiljer Annie Lööf ut sig. Centerpartiet tycker att en sänkning av arbetsgivaravgifterna är bättre.

– Men Annie Lööf välkomnar alla satsningar som leder till lägre kostnader för företag, säger Anna-Karin Nyman.

Nästa fredag har regeringen sin årliga kräftskiva på Harpsund. Senast då kommer partiledarna veta exakt hur mycket de kan sätta sprätt på. Budgeten presenteras den 20 september.