Så lever Assange – i sitt gömställe

Publicerad:

NYHETER

Julian Assanges liv på ambassaden – pizza, löpband och sollampa

1 av 3 | Foto: AP/Scanpix
Tillflykt I två månader har Julian Assange bott på Ecuadors ambassad i London. Hans advokat Baltasar Garzon har hälsat på för möten.

Han har visserligen fått en sollampa – men Julian Assanges tillvaro på Ecuadors ambassad är allt annat än ljus.

Nu är hans mamma orolig för sin sons hälsa.

– Han har utsatts för långvarig stress i nästan två år nu och levt under förhållanden som liknar frihetsberövning, säger Christine Assange.

Gardinerna är nästan alltid stängda för att förhindra att nyfikna tittar in i rummet på Ecuadors ambassad i det chica kvarteret Knightsbridge i London.

Men Julian Assanges tillvaro är allt annat än lyxig. Bakom de fördragna gardinerna döljer sig ett litet kontorsrum som han delat upp i en arbetsdel och en bostadsdel med dusch.

Ny madrass

Han har fått en sollampa, ett löpband, en mikro, en telefon och en dator med internetuppkoppling. Den uppblåsbara madrassen har ersatts med en mer bekväm.

När Assange inte jobbar med Wikileaks verksamhet uppges han ofta springa på löpbandet eller ta emot besök.

– Han håller definitivt rummet välstädat för att vara en före detta hackare, säger Vaughan Smith, den före detta officer som Assange bodde hos under sin husarrest i Storbritannien och som flera gånger besökt honom på ambassaden, enligt nyhetssajten France 24.

Inte värre än en cell

För att variera mikro­menyn budas pizzor och annan hämtmat till honom. Men trots att han bor i samma kvarter som det flådiga varuhuset Harrods blir det inga lyxleveranser.

– Han har inte den budgeten. Han bor spartanskt, men tillräckligt bekvämt, det är definitivt inte värre än en fängelsecell, säger Vaughan Smith.

Men mamma Christine Assange är orolig för sin sons hälsa. I en intervju förra månaden berättade hon att tillvaron på ambassaden och den 18 månader långa husarresten dessförinnan har varit påfrestande.

– Han har utsatts för långvarig stress i nästan två år nu och levt under förhållanden som liknar frihetsberövning, säger hon enligt ABC News.

Här bor han

Ecuadors ambassad tar upp halva bottenvåningen av den viktorianska byggnaden i rött tegelsten med vita utsmyckningar. Ovanför Assange bor bland annat delar av den kungliga saudiska familjen och runt hörnet ligger lyxvaruhuset Harrods.

Spartanska förhållanden

Mikrovågsugn

Dator med uppkoppling

Sollampa

Löpband

Bekväm madrass

Publicerad: