– Är skadligt ta vit månad

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Har du också januari som en vit månad?

Strunta i det.

Forskare varnar för att det kan ge mer skada än nytta.

Efter alla vilda julfester, glöggkvällar och ett rejält nyårsfirande är det vanligt att ta januari som vit månad, och helt avstå från alkohol för att ge kroppen en detox och chans att återhämta sig.

Men det är helt i onödan och avråds till och med av ledande engelska forskare, skriver Daily Mail.

Kan leda till ökad konsumtion

Enligt flera läkare vid British Liver Trust, en organisation som finansierar forskning om leversjukdomar, kan en vit månad, att avstå från alkohol under en kortare period, ge en falsk trygghet.

Risken är att man från februari och framåt i stället konsumerar ännu mer alkohol och skadar kroppen mer.

– Det är bättre att du avger ett nyårslöfte om att avstå från alkohol några dagar i veckan över hela året än att avstå bara i januari, säger British Liver Trusts chef Andrew Langford.

”Är lönlöst”

En månad utan alkohol kan visserligen ge kroppens organ en välbehövlig paus, men det läker inga skador som spriten redan har åsamkat kroppen, skriver Daily Mail.

 – Att avgifta sig själv i en månad, så kallad detox, i en månad är medicinskt lönlöst. Det göder idén att man kan missbruka levern så mycket man bara vill och sen ordna till allting med en enkel lösning, säger doktor Mark Wright, läkare och expert på leversjukdomar på Southhampton General Hospital.

Han säger att levern behandlar alkohol som ett gift som kroppen behöver göra sig av med. För att bryta ner alkohol producerar levern enzymer. Men höga halter av enzymer kan leda till ärrbildning och till och med skrumplever som kan vara dödligt.

– Levern är fantastisk på att avgifta. Det är vad den gör. Men om du tror att ge den vila kommer att hjälpa så har du fel, säger Mark Wright till Daily Mail.

Publicerad: