Nyheter

Nasserdine Menni intar vittnesbåset

Av: 

Torbjörn Ek

fastlåst  Nasserdine Menni anklagas för att ha hjälpt självmordbombaren Taimour Abdulwahab.

fastlåst Nasserdine Menni anklagas för att ha hjälpt självmordbombaren Taimour Abdulwahab.

NYHETER

GLASGOW. I dag kan självmordsbombarens misstänkta medhjälpare själv ta till orda. Nasserdine Menni har hittills inte yttrat sig under rättegången, men i dag kan hans advokat kalla honom som vittne.

– I så fall blir det direkt när rättegången fortsätter, säger försvarsadvokaten William Taylor.

När rätten samlas i dag klockan 11 svensk tid kommer försvarsadvokaten William Taylor meddela om han tänker kalla sin klient Nasserdine Menni till vittnesbåset.

Menni står åtalad under åtta olika identiteter misstänkt för att ha hjälpt till att planera och iscensätta terrorbomben i Stockholm i december 2010 när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften mitt under julhandeln.

Olika identiteter

I går fick Mellanöstern- och Nordafrikaexperten George Joffé vittna om att många av Mennis olika identiteter helt enkelt kan komma av olika sätt att översätta hans namn från arabisk skrift till engelsk, fransk, eller andra europeiska språk.

George Joffé gjorde också bedömningen att det var högst osannolikt att någon skulle ha rest till Syrien och Irak för att tränas till att bli terrorist under åren 2008-2009. Enligt åtalet tog sig den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till Irak 2009 för att få sådan träning.

– De länder man får sådan träning i är främst Afghanistan, Pakistan och Jemen, sa Joffé i rätten.

– Från 2008 löd Irak under amerikansk kontroll och de extremistgrupper som verkade i landet var hårt övervakade. Det skulle vara svårt att komma i kontakt med dem för att få terroristträning.

Långt vittnesmål

William Taylor meddelade rätten att han behövde betänketid till i dag huruvida han skulle kalla sin klient att vittna eller inte. Efteråt förklarade han för Aftonbladet att besked kommer lämnas så fort domaren och juryn infinner sig i dag, klockan 11 svensk tid. Mennis vittnesmål beräknas i så fall att pågå mellan två och tre dagar. Annars övergår man till rättegångens slutskede, som kommer innebära att man först behöver reda ut ett antal juridiska spörsmål innan man övergår till slutanföranden från åklagare och försvarare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: