Nyheter

Bottensiffror för S i ny partiundersökning

Av: 

Carina Bergfeldt

Håkan Juholt, ordförande för Socialdemokraterna.
Håkan Juholt, ordförande för Socialdemokraterna.

NYHETER

Det blev katastrofsiffror för Socialdemokraterna när statistiska centralbyrån (SCB) i morse publicerade sin stora mätning av hur partisympatierna såg ut den 1–27 november.

27,7 procent, den sämsta noteringen någonsin.

DIAGRAM Valresultatet "om det varit val idag". Tidsserie 1972 - november 2011

Inom Socialdemokraterna var oron stor för att partiet skulle ligga under den tidigare bottennoteringen på 29 procent för ett år sedan när SCB presenterade sin stora mätning. Den siffran fick man när Mona Sahlin meddelat sin avgång.

Sämsta någonsin

Och farhågorna besannades klockan 09.30 i dag, i och med de nya siffrorna.

Socialdemokraterna fick 27,7 procent, vilket är partiets sämsta notering någonsin. Sammanlagt skulle de rödgröna partierna (S+V+MP) få 44,6 procent.

M upp, FP ned, KD ut

Den nya partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i november skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 48,4 procent av rösterna.

Moderaterna och Centerpartiet ökar sedan mätningen i maj, med med 2,3 respektive 1,0 procentenheter.

Kristdemokraterna står med sina 3,8 procent på plus minus noll och skulle därmed inte klara fyraprocentsgränsen att komma in i riksdagen.

Folkpartiet är det enda partiet i alliansen som minskar, med 0,4 procent.

PP och FI störst

Sverigedemokraterna skulle få 5,7 procent.

Övriga partier skulle vid val i november få 1,4 (±0,2) procent av rösterna, och bland dem är Piratpartiet och Feministiskt initiativ störst.

Undersökningen, parti för parti:

Centerpartiet

5,5 ± 0,4 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd ökning jämfört med maj och en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalet 2010.

Folkpartiet

5,6 ± 0,4 procent av rösterna vid val i november 2011. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning både jämfört med maj och med riksdagsvalet 2010.

Moderaterna

33,4 ± 0,8 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd ökning både jämfört med maj och med riksdagsvalet 2010.

Kristdemokraterna

3,8 ± 0,4 procent av rösterna vid val i november 2011. Jämfört med maj kan ingen statistiskt säkerställd förändring noteras men i förhållande till riksdagsvalet 2010 är detta en statiskt säkerställd minskning.

Socialdemokraterna

27,7 ± 0,8 procent av rösterna vid val i november 2011. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning jämfört med både maj och med riksdagsvalet 2010.

Vänsterpartiet

5,2 ± 0,3 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd ökning jämfört med maj och en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalet 2010.

Miljöpartiet

11,7 ± 0,6 procent av rösterna. Det innebär en statistiskt säkerställd ökning både jämfört med maj och med riksdagsvalet 2010.

Sverigedemokraterna

5,7 ± 0,4 procent av rösterna vid val i november 2011. Ingen statistiskt säkerställd förändring jämfört med maj eller med riksdagsvalet 2010 kan noteras.

KÄLLA: SCB

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: