Nyheter

Hon tog hem rond ett

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Andersson (S)egrare efter första debatten med Borg

Sågade vårbudgeten Magdalena Andersson gick hårt åt regeringen i sin första debatt mot finansminister Borg. Bland annat kritiserade hon vårbudgeten för att vara en ”utredningskatalog”.
Sågade vårbudgeten Magdalena Andersson gick hårt åt regeringen i sin första debatt mot finansminister Borg. Bland annat kritiserade hon vårbudgeten för att vara en ”utredningskatalog”.

Det blev seger på första försöket – med minsta ­möjliga marginal.

Nykomlingen Magdalena Andersson (S) vann debatten mot Anders Borg (M) genom att sno tillbaka initiativet i jobbfrågan:

– Borg verkar nöjd med hur det är i Sverige, trots den höga ungdomsarbetslösheten.

Förväntningarna var skyhöga när finansminister ­Anders Borg drabbade samman med Socialdemokraternas nya ekonomiskpolitiska ­talesperson Magdalena ­Andersson i SVT:s Aktuellt i går kväll. Det var första ­debatten mellan de två – som båda kommer spela huvudroller i valrörelsen 2014.

Många tror att den som får högst förtroende i de ekonomiska frågorna blir den som kan vinna valet åt sina partiledare.

Magdalena Andersson inledde med att såga regeringens budget, som hon liknade vid en utredningskatalog. Dessutom anklagade hon Borg för att ha varit oansvarig med skattepengar.

’Står för bidragspolitik’

– Man har genomfört in­effektiva skattesänkningar. De halverade arbetsgivar­avgifterna har smetats ut över ungdomar som hade fått jobb ändå, säger hon.

Borg gav igen genom att säga att Andersson står för samma gamla bidragspolitik som sina företrädare. Finansministern krävde också besked om vilka S ska regera med ­efter valet 2014 och vilka skatter som då ska höjas.

Magdalena Andersson slog tillbaka:

– Det är tydligt att Borg är mer intresserad av att diskutera det parlamentariska ­läget om två och ett halvt år, i stället för att lägga sin ­energi på att lösa problem i Sverige i dag.

Nöjda med debatten

Även om debatten stundtals var hård, poserade de ­båda motståndarna glatt tillsammans för fotograferna efter sändningen. Båda var nöjda med sina insatser.

Borg menade att Magdalena Andersson påminner mycket om sina företrädare – av vilka han mött tre i tidigare debatter.

– Hon har jobbat nära ­både Östros och Nuder så det är väldigt mycket samma traditionella S-politik. Då är man skeptisk till arbetslinjen och man vill höja skatterna, ­säger han.

Kritiserade budgeten

Även Andersson var nöjd när hon summerade sin ­debut:

– Det var en rolig debatt, det tydliggjorde att vi har en regering som är nöjd och därför inte lämnar några förslag på hur problemen som finns ska lösas.

Debatten hölls samma dag som regeringen lagt fram sin vårbudget, där man skrev ned tillväxtprognoserna för framtiden. Budgeten fick kritik av oppositionen för att vara tunn och sakna konkreta åtgärder.

Kolla, så gick första matchen

Anfall

Borg

Krävde besked om vilka S tänker regera med efter valet 2014 och vilka skatter man kan tänka sig att höja. Väljarna har rätt till klara besked och slippa hemliga förhandlingar i mörka rum, hävdade han.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

En poäng, men vi har hört det förr.

Andersson

Attackerade Borg genom att flera gånger hävda att han verkar ganska nöjd med läget i Sverige, trots att ungdoms- och långtidsarbetslösheten är hög.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Har kommit en bit på ­vägen i sina försök att stjäla tillbaka jobbfrågan från alliansen.
 

Försvar

Borg

Drog som vanligt fram ansvarskortet ur rock­ärmen och menade att det kommer satsningar mot ­arbetslösheten – men att han aldrig någonsin kommer att äventyra statsfinanserna som i Sydeuropa.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Borgs trumfkort fortsätter att fungera.

Andersson

När hon anklagades av Borg för att företräda ett ansvarslöst initiativ, kunde Andersson svara med att hon med sin erfarenhet från Skatteverket och Göran Perssons stab aldrig skulle äventyra den svenska ekonomin.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Har en trovärdighet i ekonomiska frågor som kan bli en hård nöt för Borg att knäcka.
 

Dribbling

Borg

Duckade skickligt på frågan om varför de sämst ställda i Sverige har fått minskad inkomst under åren med alliansen. Krävde i stället besked om hur stort inflytande MP och V kommer ha på skattepolitiken efter 2014.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Vi har sett fulare knep, men det här fungerade.

Andersson

När Borg krävde besked om ­regeringsalternativet på vänsterkanten påminde Andersson om det kärva opinionsläget för småpartierna i alliansen och vad som skulle hända om C och KD ramlar ur riksdagen.

Betyg: Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plus

Alliansens kris har gett Socialdemokraterna ett effektivt argument som blir svårt att ducka för.
 

Borg: 10 Betyg: 1 av 5 plus

Andersson: 11 Betyg: 1 av 5 plus

Vårbudgeten – punkt för punkt

1 Sysselsättningen ­minskar i år och arbetslösheten ökar till 7,8 procent. Nästa år ökar sysselsättningen medan arbetslösheten minskar blygsamt. Statsfinanserna går med underskott i år, tio miljarder.

2 Lönerna ökar mer än priserna både i år och nästa år. De som har jobb får alltså mer i plånboken.

3 Riksdagens styrränta hamnar på en procent i år om Anders Borg räknat rätt. Nästa år ökar den till 1,5 procent.

4 Fokus i höstbudgeten, där de skarpa förslagen presenteras, kommer att ligga på bättre tillgänglighet i vården, ett mer effektivt rättsväsende, att ­underlätta övergången från skola till arbetsliv.

5 Bankernas kapitaltäckningskrav kommer att höjas i två steg, nästa år och 2015.

6 Det ska bli lönsammare och enklare att hyra ut i andra hand. Fastighetsavgiften för fler­bostadshus sänks med 0,1 procentenhet.

7 Regeringen gör ett par satsningar redan i år. Fler platser på yrkeshögskolan och Högskolan Väst ska underlätta omställningen för dem som drabbats av Saabs konkurs. Detsamma gäller en satsning på entreprenörsskap i Västra Götaland.

8 Försäkrings-kassan får mer pengar i år eftersom vi är sjukare än ­beräknat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter