Lockar tillbaka kvinnor över 55

Stefan Löfven – populär hos många.

Stefan Löfven lockar medelklasskvinnor över 55 år. Förtroendet för Socialdemokraterna har ökat stadigt sedan partiledaren Löfven tog över efter Håkan Julholts avgång. På tre månader har Löfven vunnit ett större förtroende i alla väljargrupper, enligt mätningar som Demoskops har gjort på uppdrag av Expressen. Enligt kartläggningen är det tydligt vilka som har återvänt till partiet; väljare över 55 år, kvinnor, förvärvsarbetare, medelinkomsttagare och boende på mindre ort.

Beror på kritiken mot äldrevården

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att ökningen bland väljare över 55, som har ökat från 26 procent i januari till 41 procent i april, beror på att regeringspartierna har svårt att ta sig ur kritiken mot äldrevården. Orsaken till att Löfven lockar kvinnor är, enligt Hinnfors, att Löfven nu har markerat att välfärden och offentlig sektor är viktigt, skriver Expressen.

”En viktig grupp”

Ökningen bland gruppen yngre, välutbildade storstadsbor är inte lika stor som i de övriga väljargrupperna, enligt mätningen.

– Jag ser dem som en viktig grupp. Vi måste tänka att också de yngre framgångsrika i städer ska betrakta oss som ett alternativ, så jag tycker det är väldigt viktigt att se det. Har du ett bra jobb, du kanske är ingenjör och bor i storstad, så ska du också känna att Socialdemokraterna är en framgång för mig. Det är viktigt, säger Löfven till tidningen.

TT