Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

”Man måste kunna lita på Reinfeldt”

Uppdaterad 2011-11-18 | Publicerad 2011-11-17

S misstänker att regeringen blåser dem på uppgörelse om ambassader

Ett utrikespolitiskt bråk är under uppsegling.

Socialdemokraterna säger sig ha källor inne på UD som avslöjat att regeringen tänker svika deras ambassaduppgörelse.

- Man ska kunna lita på att en överenskommelse med Fredrik Reinfeldt håller, säger Håkan Juholt (S).

I slutet av sommaren gjorde Socialdemokraterna upp med regeringen i en verklig prestigefråga - de ekonomiska anslagen till regeringskansliet. Regeringen fick 300 miljoner mer till regeringskansliets budget mot ett löfte om att genast avbryta avvecklingen av en rad ambassader och stärka den svenska representationen i tillväxtländer. 

Hänvisar till källor på UD

Men Socialdemokraterna hävdar nu att de genom källor på UD fått reda på att regeringen tänker blåsa dem.

- Vi hade ett handslag och nu har vi upptäckt att regeringen inte fullföljer det. Jag är besviken på att man inte förstår betydelsen av att Sverige ska öka sina exportansträngningar i dessa regioner, säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt.

Han menar att uppgifterna tyder på att regeringen planerar neddragningar på flera av de berörda ambassaderna.

Utrikesminister Carl Bildt tog sig inte tid att själv kommentera anklagelserna, hans presstab hänvisade i stället till kabinettssekreterare Frank Belfrage.

- I uppgörelsen står det att vi omedelbart ska avbryta avvecklingen av representationerna i Angola, Argentina, Malaysia och Vietnam och det har vi gjort, säger han.

Kan inte kommentera

När det gäller förstärkningarna av närvaron i tillväxtregioner hänvisar han till att man nyligen öppnat ett konsulat i Bombay.

Socialdemokraternas specifika uppgifter om personalneddragningar vill han inte kommentera.

- Jag kan inte kommentera de påståendena för vi har inte fattat beslut om hur vi ska bemanna de ambassaderna. Så på det sättet förstår jag inte att uppgörelsen skulle vara bruten.

Men blir det mer eller mindre personal på de här ställena?

- Det kommer variera, jag kan inte svara på det nu för vi befinner oss i planeringsstadiet.

”Vi är inte glada”

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin är inte övertygad:

- Vi har fått informationen av källor inne på UD att de här planerna finns. Hela uppgörelsen handlade om att säkra närvaron i de här regionerna och så säger de tack för de 300 miljonerna och struntar i satsningarna som vi har överens om. Det är vi inte glada för.

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos förstår hans ilska.

- Jag förstår att de är besvikna, de kom överens med regeringen och så blev den någon halvmesyr. Vilket parti som än gör upp med regeringen måste vara vaksamma på att det verkligen genomförs. I Libyenuppgörelsen kom vi överens om att de svenska planen skulle spana över havsområdena för att kunna hjälpa flyktingar men det har inte gjorts. 

Hon menar att regeringen sedan länge tänkt avveckla ambassaderna och bara utnyttjade tillfället som utpressning för att få tillbaka de 300 miljonerna till sin förvaltning.

- Vi hade signaler om att de tänkte lägga ner flera gånger tidigare och bara tog neddragningarna som en ursäkt, säger Bodil Ceballos. 

”Provokation mot svenskt näringsliv”

Socialdemokraterna menar att regeringen försöker frångå uppgörelsen för att kunna använda pengarna till annat.

- Det finns ingen transparens ingen återrapportering. Våra partier har kommit överens om att pengarna ska gå till detta nu ser vi att de inte gör det. Vad är då handslaget värt. Det här är en provokation mot svenskt näringsliv och visar faktiskt på en oförståelse för hur viktiga dessa områden är, säger Håkan Juholt. 

ANNONS