Svenske Abdi skulle åka till Mexiko - fick terrorstämpel

avNina Svanberg

Foto: SUSANNA FORSELL
Maktlös Allt var planerat – en drömsemester i Mexiko. Men vid flygplatsen stoppades 30-årige Abdi Ahmed Mohamed på grund av att han delar namn med en misstänkt terrorist.

Svenske Abdi Ahmed Mohamed, 30, skulle åka på sin drömsemester.

Men han delar namn med en av världens farligaste terrorister.

– Jag fick inte gå ombord planet till Mexiko. De se att jag var terrorist.

– Jag har aldrig varit misstänkt för något brott i hela mitt liv, säger Abdifatah "Abdi" Ahmed Mohamed, nyss hemkommen från Arlanda.

När han inte arbetar som handledare på Migrationsverket eller kör egen taxi åker han på semester.

– Jag älskar att resa och se andra kulturer. 

Kallad terrorist av flygpersonal

Tidigt i morse skulle Abdi Ahmed Mohamed och två kompisar ha åkt i väg på sin drömresa till Mexiko från Oslo. Två efterlängtade veckor av sol och bad väntade. De var i tid till dess att planet skulle gå klockan 09.00. Men när Ahmed Mohamed skulle checka in blev det stressigt vid disken.

– De tog min kompis biljett och det var inga problem. När det var min tur sa tjejen att det blivit något fel och gick och pratade med sin chef. Sedan sa de att jag heter likadant som en misstänkt terrorist och att jag inte skulle få gå ombord.

Personalen vid flygbolagets incheckningsdisk sa att amerikanska myndigheter hade sagt nej, berättar han.

– De sa att jag hette likadant som en misstänkt terrorist.

”Jävligt förbannad”

Ahmed Mohamed berättar att han aldrig fick någon mer exakt information om varför han nekades gå ombord på planet. Han rekommenderades i stället ta kontakt med amerikanska ambassaden.  

Han tvingades inse att han skulle missa planet till värmen. Kompisarna tog planet, medan Abdi Ahmed Mohamed fick vända ensam hemåt.

– Vi hade planerat resan hur länge som helst. Jag blev jävligt förbannad. Vad kan jag göra? Jag känner mig maktlös och kränkt.

Aftonbladet träffar Ahmed Mohammed hemma i lägenheten i Kista. Den ouppackade väskan står i hallen. På väggen i vardagsrummet hänger en två meter stor bild av skyskraporna i New York.

– Nu känner jag bara för att riva ned bilden. Jag har ju tänkt åka och hälsa på min släkt i Portland, Oregon, men nu när jag nekats av amerikanska myndigheter vet jag inte om det kommer att gå.

Överväger att byta namn

Det är inte första gången som Abdi Ahmed Mohamed fått problem i passkontrollen.

– Mina kompisar som inte har muslimska namn kan gå rakt igenom medan jag hamnar i ett rum vid sidan av disken. Jag funderar faktiskt på att ta bort förnamnet Ahmed för det är alltid det som ställer till det. Om det är vad som krävs så...

Enligt uppgift bokades resan via Star tours, och Fritidsresor, och Abdi har efter händelsen kontaktat resebolaget för att få veta om han kommer kompenseras. Tidigare uppgifter om att det skulle ha handlat om ett annat flygbolag stämmer alltså inte.

Amerikanska ambassaden i Sverige känner inte till händelsen i Oslo.

– Eftersom resenären inte reste till eller genom USA så borde inte det här ha något att göra med amerikanska myndigheter, säger Chris Dunnett på amerikanska ambassaden.

Dunnet rekommenderar USA-resenärer utan visum att fylla i Esta-formuläret via ambassadens hemsida för att kontrollera att man är godkänd att komma in i landet.