Här läxar Obamas sändebud upp Sverige för anti-semitism

”En pinsam varningsklocka för Sverige”

Erik Ullenhag tillsammans med Hannah Rosenthal.

För att vara här i syfte att läxa upp Sverige höll Obamas sändebud Hannah Rosenthal en ovanligt låg profil.

Pressträffen i Malmö i tisdags ställdes in. Och vid mötet i dag med integrationsminister Erik Ullenhag fick vi bara ta en bild.

Hannah Rosenthal såg inte särskild sträng eller farlig ut i sin zebra-mönstrade tunika. Hennes bullrande skratt kunde dock inte dölja allvaret bakom hennes besök.

Att USA:s president skickar sitt särskilda sändebud för anti-semitism till Sverige för att undersöka varför Malmö haft så mycket problem med hatattacker mot judar är både ovanligt och allvarligt. Rentav anmärkningsvärt.

Det kan lätt uppfattas som att USA läger sig i interna svenska förhållanden. Hennes ovilja att uttala sig offentligt kan ses som ett försök att inte strö ytterligare salt i såren. Samtidigt som det är uppenbart att USA känner oro för att utvecklingen i Malmö ska sprida sig i ett alltmer främlingsfientligt Europa.

Varningsklocka

För Sverige är det en pinsam varningsklocka.

– Hannah Rosenthal uttalade en särskild oro för situationen i Malmö, sa Ullenhag efter mötet. En oro som jag delar. Det finns ett antisemitiskt hat som är mer utbrett i Malmö än i övriga Sverige. Det hatet måste vi ta på stort allvar.

Malmö har fått en stämpel på sig i världen för att vara en anti-semitisk stad. Ilmar Reeplau beskrivs i utländska tidningar som "the anti-semitic swedish mayor".

Inte särskilt smickrande för Sverige och knappast något som bygger det svenska varumärket som ett tolerant och vidsynt samhälle.

Problemet är inte bara de många hatattackerna i sig. Det s-märkta kommunalrådet Ilmar Reepalu har förvärrat situationen med ett antal tanklösa uttalanden som förringat allvaret. Som att judarna får skylld sig själva så länge de inte tar avstånd från Israels övergrepp mot palestinierna eller att Sverigedemokraterna skulle ha infiltrerat den judiska församlingen.

Inga fler dumheter

I sitt tjänsterum på Mäster Samuelsgatan är folkpartisten Erik Ullenhag inte sen att plocka politiska poänger på att "hänga ut" Reepalu.

– Han har ställt till med mycket skada. Jag hoppas att han inte gör några fler dumheter.

Kommunalrådet har bett om ursäkt och på olika sätt försökt ställa saker tillrätta men det har inte gjort mycket för att dämpa kritikstormen som kommer framförallt från internationella judiska kretsar.

Anti-semitismen är en stämpel som fäst och som kommer att bli mycket svår för Malmö att bli av med. Risken är att den kletar av sig på övriga Sverige.

Simon Wiesenthal Center har uppmanat judar att överhuvudtaget inte resa till Sverige. Ett filmbolag i Hollywood ställde in sina planer på att filma i Skåne med hänvisning till de anti-semitiska attackerna.

Minister bekymrad

– Jag är bekymrad över att vårt land ska stämplas som anti-semitiskt i omvärlden, säger Ullenhag. Därför är det viktigt att den svenska regeringen visar att vi gör vad vi kan.

Känns det inte konstigt att Obama skickar ett sändebud för att läxa upp Sverige?

– Jag tycker det är bra att hon kommer hit så att vi får en chans att diskutera hur vi ska bemöta hatet. Vi ska vara medvetna om att vi har en utmaning och att detta skadat bilden av Sverige.

Så varför har just Malmö blivit centrum för anti-semitism?

En förklaring kan vara den kraftiga invandringen av muslimska grupper de senaste åren. Hatattackerna riktar sig inte mot judar i allmänhet utan de som bär judiska symboler. Det är ett spontant våld som delvis grundar sig i ett hat mot Israel och dess behandling av palestinierna.

Förövarna gör alla judar kollektivt ansvariga för vad Israel gör. En stämning som underblåstes av Ilmar Reepalus uttalanden.

Samtidigt utsätts muslimer i Malmö och andra städer för hatattacker.

I grund och botten är det samma hat byggt på föreställningen att både judar och muslimer på något sätt vill erövra världen.