Amnesty: Tydlig tortyr mot syrier

Nu erkänner även Amnesty International inbördeskriget i Syrien.

Människorättsorganisationen har smygit sig in i landet och fått hört fasansfulla vittnesmål:

– De dödade mina söner, det käraste jag hade, berättar en trebarnsmamma.

Mamman sitter på en stol utanför sitt hem i staden Sarmin i Syrien. Fasaden är spräcklig och stora betongblock ligger bortspräng på marken bredvid.

I sin famn håller hon ett fotograf på hennes tre söner.

De drogs i väg från familjens hem och lemlästades.

Besök i hemlighet

Den syriska regeringens beväpnade styrkor och milis härjar genom städer och byar. Systematiskt dras män från sina hem och slutligen avrättas de, ofta bara ett par meter från ytterdörren. Hem bränns ner och folket skadeskjuts på öppen gata.

Amnesty International har i hemlighet besökt några av de mest drabbade områdena i Syrien.

En efter en har syrierna berättat om vansinnesdåden som upprepas dag efter dag.

Den sörjande morderns berättelse är inte unik.

– De dödade mina söner, det käraste jag hade, och sen skändade de kropparna genom att sätta dem i brand. Hur kan en mor uthärda sådan smärta?, berättar hon för Amnesty.

Fullskaligt inbördeskrig

I natt kom organisationen ut med en ny rapport som bekräftar tidigare uppgifter om att regimen i Syrien använder sig av systemtisk tortyr och avrättningar mot civila.

Nu hävdar även Amnesty International att det pågår ett fullskaligt inbördeskrig i landet. Rapportens författarinna, Donatella Rovero, har samlat över 200 vittnesmål från Syrien som alla säger samma sak.

Civila dödas. I mars hämtades exempelvis minst 20 män från samma familj och släpades i väg från deras hem i Taftanaz. Senare på kvällen hittades deras kroppar på tre separata platser, alla i närheten av bostaden

Enligt Amnesty International kan omfattningen av det avsiktliga dödandet, plundrandet och förstörelsen vara brott mot internationell rätt – och regelrätta krigsbrott.

Publisert: