Marit Paulsen: Konsumenterna utsätts för ett bedrägeri

Av: Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera matexperter tycker till matfusket

Paul Svenson, Lotta Lundgren, Mats-Eric Nilsson, Marit Paulsen och Paolo Roberto.
Paul Svenson, Lotta Lundgren, Mats-Eric Nilsson, Marit Paulsen och Paolo Roberto.

Aftonbladets läsare rasar mot hanteringen av kött och ost i svenska livsmedelsbutiker.

Men alla experter håller inte med.

– Jag är övertygad om att den där köttfärsen de märker om går att äta, säger Paolo Roberto.

Mats-Eric Nilsson, 56, journalist och författare till böckerna "Den hemliga kocken" och "Äkta vara."

– När det gäller att komma åt all typ av fusk så tycker jag att vi som konsumenter måste ställa högre krav på maten som vi sätter på bordet. Givetvis måste myndigheter genomföra kontroller, men det viktigaste kraften är konsumenterna. Ibland måste man lukta och titta på maten man sätter på bordet.

Lotta Lundgren, 41, programledare för "Landet brunsås" i SVT, Stockholm.

– Jag har viss förståelse för handlare som säljer något som ser bra ut. Samtidigt pågår ju en debatt om matsvinnet och att det slängs så och så mycket mat. Det är också något som man blir arg på. Det bästa vore om handlarna var helt öppna med att man sålde varor som passerat bäst före datumet och att konsumenterna själva får välja.

Marit Paulsen, Fp, 72, vice ordförande i jordbruksutskottet i EU-parlamentet, Bryssel.

–  Vi måste börja diskutera nya lösningar, ett köttpaket skulle till exempel kunna ändra färg om det har gått ut. Lagstiftning och allt det här är bra på pappret men myndigheternas övervakning fungerar inte. Det är för guds skull inte första gången det här händer – vi som konsumenter utsätts ju för ett bedrägeri.

Paul Svensson, 34, stjärnkock, Stockholm

– Vissa varor är direkt livsfarliga att sälja långt efter bäst före-datum, som till exempel kött fisk, fågel och skaldjur. Samtidigt är bäst före datumet väldigt hårt satt eftersom det ska vara helt riskfritt att äta något. Det vore bättre om butikerna var helt öppna med vilka varor som passerat bäst före datum och sälja dem för halverat pris, som man gör med till exempel sallad.

Paolo Roberto, 43, Kock och tv-profil, Stockholm.

–Jag är helt övertygad om att den här köttfärsen som man märker om går att äta. Lukt- och smaksinnet är utvecklat för känna av hur saker och ting smakar, men folk är helt blinda och går bara på datummärkningen. Och när det gäller ost blir den bara bättre av att bli gammal.   

Louise Nyholm, 43, statsinspektör på Livsmedelsverket, Uppsala

– För det första gäller det att företagarna tar ansvar. Det är skyldiga att uppfylla det som lagstiftningen säger. Sedan måste de som kontrollerar livsmedel bli bättre på att upptäcka bristerna.

Melker Andersson, 49, stjärnkock, Stockholm.

– Bättre kontrollsystem brukar göra susen. Men så länge det handlar om business går det nog inte att stoppa helt. Personligen förstår jag inte hur de här stora matbutikerna kan hålla koll på alla sina produkter. Jag skulle välkomna om butikerna bantade ner utbudet och satsade på kvalité istället.   

Publicerad: