Risk för kraftiga snöfall och ishalka

avJoakim Magnå

NYHETER

Stora mängder snö väntas över delar av Östergötlands län, Jönköpings län och Västra Götalandregionen på söndagsmorgonen.

Det kan falla upp till två decimeter.

– Snöbyarna ser lokalt ut att kunna bli kraftiga, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Väderinstitutet SMHI har utfärdat en så kallad risk för stora snömängder i Östergötlands län, norra och östra Jönköpings län samt Skaraborg.

Omkring fem centimeter snö kan falla och lokalt finns risk för upp till 20 centimeter under söndag morgon.

Nederbördsområdet kommer in i natt över Örebro och Värmlands län. Det drar sedan vidare mot norra Götaland där nederbörden tilltar.

– Kall luft rör sig söderut med ett litet område med snö och snöbyar. Snöbyarna ser lokalt ut att kunna bli kraftiga över norra Götaland, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Han påpekar att osäkerheterna är stor.

– Både när det gäller placeringen av de största snömängderna och utbredningen, men det finns risk lokalt att det kan komma stora mängder.

Varning för ishalka

Snö och regn kommer senare under söndagen att röra sig söderut.

– Men det är betydligt mindre mängder längre ner över Götaland, det är framför allt i de norra distrikten som det lokalt kan bli mycket snö, säger Mattias Lind.

Dessutom har klass 1-varningar för plötslig ishalka utfärdats för Jönköpings län, Kronobergs län och Kalmar län på lördag eftermiddag och kväll.

– Det har varit en del regn och skurar över södra Sverige under dagen som drar bort och följs av uppklarning och fallande temperaturer. Det går relativt snabbt efter att regnet har dragit bort, vilket gör att vägytorna är våta när det fryser på, säger Mattias Lind.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder