Tvillingarna hade dyslexi – sattes i särskola

Nu har Robin och Rasmus Sjöholm, 26, fått skadestånd för felplaceringen

Tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm placerades i särskola.
Tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm placerades i särskola.

I fjärde klass placerades tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm från Anderslöv i särskola – trots att de bara led av dyslexi.

I dag är de 26 år gamla och har nu efter en lång rättslig process fått upprättelse och ett skadestånd på 300 000 kronor var för felplaceringen.

– Det är skönt att det är över till sist, säger Robin Sjöholm till Aftonbladet.

Som barn hade tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm, 26, från Anderslöv svårt att hänga med i skolan. Båda lider av dyslexi och hade svårt för läs- och skrivövningar.

När bröderna skulle börja fjärde klass blev de placerade i särskola. Deras föräldrar fick skriva på ett papper för att godkänna omplaceringen och när familjen året därpå flyttade till Trelleborg fortsatte Robin och Rasmus Sjöholm att gå i särskolan.

”Här ska inte jag gå”

Beslutet fattades av både Trelleborgs och Vellinges kommuner – utan att det vid något tillfälle gjordes någon ordentlig utredning.

Båda bröderna kände att de inte hörde hemma i särskolan.

– Jag kände att här ska inte jag gå. Det uppdagades inte förrän jag gick in på tionde året, som det kallas inom särskolan. Jag skulle in på möbelsnickarutbildning och då krävdes det att jag skulle testas om. Det visade sig att vi båda var normalbegåvade. Samma dag skrevs vi ut ur särskolan, berättar Robin Sjöholm för Aftonbladet.

Sammanlagt hade de gått i särskola i fem år.

– Det är under de fem åren som man bildar sin identitet. Jag gick miste om tonåren då man håller på med djävulskap, för vi blev behandlade som barn, säger Robin Sjöholm.

– Det var mer som ett fängelse än som något annat. Det sista året var för jävligt. Jag hade repeterat alla kurser i två års tid. Jag kände att lärarna inte lyssnade på en. Hur man mådde brydde de sig inte om.

Kommunen hade gjort fel

År 2007 började familjen Sjöholm att driva rättsprocessen, först mot Vellinge kommun och sedan mot Trelleborgs kommun.

Fem år senare, 2012, kom domen, som slog fast att bröderna hade blivit felplacerade. Kommunerna hade gjort fel i att placera tvillingarna i särskola från årskurs fyra.

För några veckor sedan fick bröderna Sjöholm sitt skadestånd – 300 000 kronor var, varav hälften betalades av Vellinge kommun och hälften betalades av Trelleborgs kommun.

– Det är ett plus, men samtidigt känns det som att du i det svenska rättsystemet måste bevisa varje krona. Även om man hade velat ha mer pengar i fickan så måste man vara realistisk, säger Robin Sjöholm.

Pengar till studierna

Han läser just nu matematik C för att senare läsa till geolog vid Lunds universitet. Hans bror Rasmus Sjöholm jobbar som bagare i Falsterbo.

Vad kommer du att göra för pengarna?

– Jag kommer förmodligen att använda det till mina studier. Om jag ska plugga i Lund behöver jag inte oroa mig för att ha arbete för att klara studierna, säger Robin Sjöholm.

Känner du att du och din bror har fått upprättelse, till slut?

– I slutändan, ja. Det här banar väg för andra som har suttit felplacerade i särskola. Så att alla kan se hur man kan ta sig vidare.

– Det är gött att man kan lämna det här bakom sig till slut. Samtidigt känns det lite bittert om man tänker på hur lång tid det har tagit. Men det är skönt att det är över till sist.

Publisert: