Lövin om Maria Abrahamssons vikthån

GÖTEBORG. Efter EU-valet gick riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) ut och ifrågasatte flera kvinnliga MP-toppars midjemått.

En av dem som hamnade i skottlinjen var EU-parlamentarikern Isabella Lövin, som i dag markerade kraftigt i frågan.

– All denna förspillda kvinnoenergi genom århundradena, för att behaga omgivningen, säger hon.

Efter Miljöpartiets valframgång publicerade Dagens Nyheter en bild där EU-parlamentarikern Isabella Lövin firade tillsammans med bland andra språkröret Åsa Romson.

I tisdags kväll twittrade den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson om bilden och ifrågasatte MP-kvinnornas midjemått:

"Som diabetiker drillad men för oss kvinnor går midjemaxet vid 82 cm, sen förhöjd risk för hjärtat och en del annat", skrev hon i samband med att hon lade ut bilden.

Lövin markerade kraftigt

Inlägget uppmärksammades och Abrahamsson fick omgående hård kritik från flera håll. När Isabella Lövin i dag talade på Miljöpartiets kongress i Göteborg markerade hon kraftigt mot Abrahamsson. Hon berättade att när hon läste tweeten "trillade hon dit igen".

– 51 år gammal, EU-parlamentariker med över 130 000 personkryss och med ansvar för att driva en politik som ska forma en halv miljard människors framtid. Jag har ambitioner om att bekämpa klimatförändringar och forma en global havsförvaltning, EU:s handelspolitik så att vi inte suger ut den fattiga världen. Trots det slösar jag bort flera timmar av min högt betalda arbetsdag med att fundera på min egen och andras midjor, sa Lövin.

Hon berättade att hon sedan slogs av en insikt, med full kraft.

– All denna förspillda kvinnoenergi genom århundradena, för att behaga omgivningen. Alla dessa bröstförstoringar, silikonläppar och bortopererade revben. Alla dessa bantningstips, botox-sprutor och marathonlopp. Vilken energi tar den inte fort ifrån oss kvinnor.

"Vi har trott att vi är respekterade för de vi är"

Lövin menade att tiden kan användas till saker som är så mycket viktigare.

– De av oss som trott att vi lämnat allt detta bakom oss, vi som trott oss vara respekterade för de vi är, det vi gör, det vi kan. Och när vi reser armarna för att fira vår triumf, vad säger våra politiska motståndare då? "kolla midjemåttet".

Hon avslutade med att välkomna Feministiskt Initiativ in i EU-parlamentet.

– De behövs.

Abrahamsson: "Jag har dummat mig"

Dagens efter Maria Abrahamssons vikthån skrev M-politikern om det hela på sin blogg.

"Är vi inte lite väl överkänsliga för att kommentera offentliga personers utseende?".

Hon tog också upp att ingen klagat på att finansminister Anders Borgs frisyr häcklats, eller att vissa kommenterat att statsminister Reinfeldt gått ned i vikt, och avslutade:

"Men visst – jag är besviken på valresultatet".

Senare skrev hon också: "Ok, jag har dummat mig och ber Åsa Romson och Isabella Lövin om ursäkt för det. Ovärdigt en riksdagsledamot - ja, det också!".

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN