Misstänkt mordbrand i migrantläger

Publicerad 2015-02-14

Polisen misstänker att någon försökt sätta ett skjul med sju EU-migranter i brand under natten mot lördag.

Men utsikterna att reda ut det eventuella brottet är ringa – och någon teknisk utredning genomförs inte.

– Framgångsfaktorn i det här ärendet är låg, säger Kenneth Andersson vid Helsingborgspolisen.

Vid 02-tiden fick polisen samtal från allmänheten om att män på cyklar uppehöll sig nära butiker vid området Österleden i Landskrona.

– Det är någon som ringt in om män med ett egendomligt beteende, säger Kenneth Andersson, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

När patruller som skickas till platsen upptäcker man en brand i ett tillfälligt skjul ett hundratal meter därifrån. I skjulet sover sju EU-migranter.

Patrullerna använder sig av brandsläckare och lyckas släcka branden innan någon av människorna inuti skadas.

En brottsutredning rörande misstänkt mordbrand inleds då omständigheter tyder på att branden kan vara anlagd. Polispatrullen på plats misstänkte att någon kastat lättantändlig vätska på skjulet.

– Jag vet inte om man kanske gjort någon luktförnimmelse om att det varit bensin, men jag har inte mer information, säger Kenneth Andersson.

Ingen undersökning

Men någon teknisk undersökning kommer polisen inte att genomföra och utsikterna att få tag på eventuella gärningsmän bedöms som små, enligt Helsingborgspolisen.

– En teknisk undersökning skulle bara kunna ge svaret att tändmedlet är bensin. Det finns fortfarande för många lösa trådar och vi kan inte bara fabulera ihop någonting utan måste ha mer att gå på, säger Kenneth Andersson.

Han välkomnar ändå att vittnen hör av sig till polisen med mer information. Särskilt intressant är uppgifter kring de männen som ska ha synts på platsen och gjort att vittnen funnit anledning att kontakta polisen i första hand.

Även om Helsingborgspolisen är skeptisk till att brottet går att lösa ska det ändå utredas, enligt länskommunikationscentralen.

– Något vi är väldigt måna om är att ta reda på om det är en anlagd brand eller om den uppstått utan misstanke om brott, säger Jimmy Modin vid Skånepolisens ledningscentral.

Han fortsätter:

– Det var ju en uppenbar fara för de sju personer som befann sig i det här skjulet. De klarar sig utan fysiska skador, men självklart är det ingen lustig upplevelse att vara med om det här.

Ska få brandvarnare

Även räddningstjänsten var på platsen i natt, men då hade polisen redan släckt branden.

Styrkeledaren Greger Edberg uppger att räddningstjänstens personal vid platsen fått höra information om att bensin möjligtvis ska ha använts. Det ska dessutom finnas vittnesuppgifter om att bilar ska ha lämnat platsen i samband med att branden uppstått.

– Det är uppgifter jag fått på överlämningen om att en bil setts köra därifrån i full fart, säger Greger Edberg.

Han uppger även att rädddningstjänsten under lördagen kommer åka till EU-migranterna och överlämna en brandvarnare.