NBC

Amerikansk ankarikon erkänner militärlögn

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Nyhetsankaret Brian Williams har erkänt att han ljugit om en granatattack under Irakkriget.

Han har tagit en paus från jobbet på tv-bolaget NBC och utreds för sitt handlande.

På söndagen ställde han in ett besök hos David Lettermans ”Late Show”.

NBC:s mycket välkända nyhetsankare Brian Williams rapporterade från det senaste Irakkriget. Han har sedan sin tid i landet vid upprepade tillfällen berättat om hur den militärhelikopter han färdades i vid ett tillfälle träffades av en granat. Det var på vippen att han och de andra i helikoptern inte överlevde, har Williams sagt.

Men efter att flera ur helikopterns besättning den senaste tiden vittnat om att helikoptern i själva verket kom fram till platsen för granatattacken först en stund efter att den inträffat, så tvingades Williams erkänna lögnen, rapporterar AP.

Brian Williams har efter det bett om ursäkt. Bland annat i sitt eget nyhetsprogram, NBC Nightly News, i onsdags, riktat till det amerikanska folket. Han befann sig helt enkelt inte i den helikopter som besköts.

Blev själv en nyhet

Trots ursäkterna har kraven på att han ska sparkas ekat högt i den amerikanska debatten. I fredags tillsatte NBC en egen utredning och Williams uttalanden om Irak ska nu faktagranskas. Även andra av Williams nyhetsinslag ska granskas, bland annat ett antal kritiserade som gjordes i samband med orkanens Katrina 2005.

I lördags valde nyhetsankaret att ta en paus från sitt jobb. Han menar att han inte kan utföra sitt jobb eftersom han själv blivit hett nyhetsstoff.

”När jag kommer tillbaka ska jag fortsätta mina ansträngningar att vara värdig förtroendet hos dem som litar på oss”, skriver han i ett uttalande på NBC:s hemsida.

Hoppade av Letterman-besök

Ett av de tillfällen då Williams berättat den falska historien var under ett besök hos David Letterman och hans kvällsprogram ”Late Show”.

På torsdag skulle Williams återvända till Lettermans progam, men under söndagen kom beskedet att han drar sig ur.

Brian Williams plats NBC Nightly News har för stunden tagits över av ankaret Lester Holt, men i amerikanska medier spekuleras det redan om vem som ska ta över Williams plats permanent.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NBC

David Letterman

Brian Williams