Nyheter

Därför är Nordkorea svart på den berömda satellitbilden

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Den berömda satellitbilden på ett kolsvart Nordkorea har använts som bevis på den utspridda fattigdomen i landet.

Nu slår regimen tillbaka - och hävdar att elektricitet inte är särskilt viktigt.

– Blinkande ljus är inte kärnan i ett samhälle, slår en ledare i landets största tidning fast.

Det är den amerikanska tidningen Wall Street Journal som har översatt den över 4 000 ord långa ledaren som publicerades i tidningen Rodong Sinmun, som kontrolleras av regimen i Nordkorea.

I ledaren tar författarna upp den satellitbild som Nasa publicerade i januari förra året. Bilden är tagen på natten och visar ett svart Nordkorea, samtidigt som grannlandet Sydkorea och Kina är upplyst. Bilden har använts som ett bevis för den utspridda fattigdomen i Nordkorea och den dåliga ekonomiska situation som råder i stora delar av landet.

Ryter i från

Men nu, drygt ett år senare, slår regimen tillbaka mot de som hånat bilden:

– De (Nordkoreas kritiker red. anm) applåderar och skriker högt över satelitbilden som visar vårt land utan mycket synligt ljus. Men kärnan i ett samhälle är inte blinkande lampor, säger författarna till ledaren.

Vidare riktar skribenterna kritik mot USA och hävdar att det är det stora landet i väst som har problem - inte Nordkorea. Författarna lägger fram tesen att USA:s ekonomi är körd i botten och att det är bevis för att mörkret som tidigare syntes över Nordkorea, istället kommer att förflytta sig till USA.

USA som har problem

– En gammal supermakt som möter en strålande solnedgång kan stråla sitt ansikte i arrogans, men det kan inte undvika sitt mörka öde, lyder avslutningen på ledaren.

Nordkoreas befolkning tillhör ett av världens fattigaste och statistik som den norska tidningen Dagbladet tagit del av visar att elförbrukningen i Nordkorea är 739 kilowattimmar per person och år. I grannlandet Sydkorea är elförbrukning 10 gånger så mycket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: