Försvarsministerns hårda attack på FI

Enström: "De har en oerhört naiv syn på omvärlden"

Feministiskt Initiativ vill kapa rejält i försvarsbudgeten.

Nu går försvarsminister Karin Enström (M) till motangrepp.  

– Att ge FI inflytande över vår säkerhet vore förödande, säger hon till Aftonbladet. 

Under Almedalsveckan – som börjar till helgen – kommer Feministiskt Initiativ (FI) att presentera en ekonomisk rapport.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att partiet bland annat vill avskaffa jobbskatteavdragen för höginkomsttagare.

FI kommer även föreslå dramatiska nedskärningar i försvarsbudgeten.

– Irak är ett tydligt exempel på hur bomber och krig inte skapar en långsiktig och hållbar fred. Det behövs mer sociala åtgärder skapade tillsammans med befolkningen för att bygga en hållbar fred. Varje miljard till militären är en förlorad miljard för välfärd, fredsförebyggande arbete och bistånd, säger talespersonen Sissela Nordling Blanco till Aftonbladet

Försvarsministern till attack

Men nu går försvarsminister Karin Enström (M) till hårt motangrepp.

– Det här är ju ett hån mot alla de kvinnor och män i Försvarsmakten som har arbetat och arbetar i internationella insatser för att skapa en säkrare värld för andra människor.

– I Afghanistan får nu flickor gå i skolan. Längre tillbaka, i Bosnien under Balkankriget, var svenska kvinnor och män med och stoppade massvåldtäkterna. Och i Mali, under inbördeskriget som pågår, så utsätts kvinnor för sexuellt våld varje dag. Där kan nu svenska kvinnor och män göra skillnad i och med den insats som vi har beslutat om.

Karin Enström är mycket kritisk mot FI:s syn på säkerhetspolitiken.

– Att ge FI inflytande över vår säkerhet vore förödande. De har en oerhört naiv syn på omvärlden och på säkerhetspolitiken.   

”Nedskärningsattack från vänster”

Nu tror hon att FI:s agenda kan försvåra för Socialdemokraterna i det kommande riksdagsvalet.  

– Det är här som Stefan Löfven har problem. För  nu har han, förutom Vänsterpartiets och Miljöpartiets miljardnedskärningar, även Feministiskt Initiativs. Alla eventuella samarbetspartier som Stefan Löfven har vill skära mångmiljardbelopp på försvaret.

– Jag ser inte hur en sådan regering skulle kunna trygga Sveriges säkerhet. Det här är en nedskärningsattack från vänster. Den blir ohanterlig för Stefan Löfven.

I  sitt partiprogram skriver Feministiskt Initiativ att de vill verka för ett aktivt nedrustningsarbete och stopp för vapenexport.

De vill även prioritera konfliktförebyggande arbetet och civil krishantering.

"Lever inte i verkligheten"

Försvarsminister Karin Enström (M) menar att Gudrun Schymans parti saknar trovärdighet i frågan.

– Tittar vi på omvärldsutvecklingen är det tydligt att FI inte lever i verkligheten. Att komma överens med ett sådant parti, som ju Socialdemokraterna måste förhålla sig till, blir ohanterligt. I dagens konflikter så krävs det, i vissa fall, militära insatser och militära förband. Det är naturligtvis allvarliga beslut. Men är situationen besvärlig så krävs det militära insatser.

Löfven till motattack

Under måndagseftermiddagen träffade Aftonbladet S-ledaren Stefan Löfven som slog tillbaka mot Karin Enströms kritik.

– Om hon är mån om försvaret så har vi ju en försvarsöverenskommelse och så har vi erbjudit oss att ytterligare lägga på försvaret. Är de på riktigt intresserade av försvaret och inte partitaktik så är det det hon borde anstränga sig för att försöka hitta överenskommelse om. Istället för att spekulera om det ena eller andra regeringsalternativet.

Publisert:

Ämnen i artikeln