43-årig man häktas för bombhoten

1 av 5

avGustaf Tronarp, Björn Barr

NYHETER

Han hotade både Moderaterna och Socialdemokraterna för att han var missnöjd med Sveriges lagstiftning – och att han fått avslag på sin asylansökan.

Nu häktas den 43-åriga mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falsklarm.

På torsdagen lamslogs stora delar av Stockholms innerstad sedan en man klivit in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokal i Gamla stan med vad som sa vara ett explosivt föremål.

Klockan 13 på söndagen inleddes häktningsförhandlingar i Stockholms tingrätt mot mannen.

Inne i rättegångssalen satt mannen i Kriminalvårdens gröna kläder. Han såg lugn och avspänd ut, enligt Aftonbladets reporter på plats. Förutom sin försvarare hade mannen också en tolk med sig till förhandlingen.

Efter en stunds förhandling beslutade Stockholms tingsrätt att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot och grovt falsklarm. Mannen ska också genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning.

– Han har gjort det han har gjort för att han är missnöjd med hur lagarna ser ut och hur han blivit behandlad, särskilt på migrationssidan, säger 43-åringens advokat Peter Nilsson.

Ville träffa Jimmie Åkesson

Under häktningsförhandlingen berättade också åklagare Pär Andersson vad den 43-årige mannen har uppgett i förhör: Inne på Civil Rights Defenders kontor ska mannen ha sagt till en kvinna att han kände till en pågående terrorattack. Mannen ska också ha sagt att han själv var en del av attacken.

Sen ska mannen ha sagt att han ville prata med kvinnans chef. För chefen visade han vad som såg ut som ett bombbälte och bad sedan chefen att ringa polisen.

Enligt åklagare Pär Andersson ska mannen också ha sagt att han inte vill att någon skulle komma till skada. Den 43-årige mannen ska dessutom ha visat en lapp där det stod att det fanns bomber på Moderaternas och Socialdemokraternas partikansli. På lappen stod det också att mannen ville träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och en journalist på SVT.

– Inne på Civil Rights Defenders kontor sa mannen att han ville träffa Jimmie Åkesson, säger åklagare Pär Andersson.

– Han ville träffa Jimmie Åkesson för att "han säger vad han tycker", säger 43-åringens advokat Peter Nilsson.

Greps odramatiskt

Chefen bad då den 43-årige mannen om lov att utrymma lokalerna, något som mannen gick med på.

I förhör har chefen berättat att han mannen hot gjorde honom mycket rädd.

– Han har sagt att han tänkte mycket på sin närmaste familj, säger åklagaren Pär Andersson.
Efter förhandlingar med polis kunde mannen gripas under odramatiska former klockan 19.42.

Avskedsbrev med bibelord

Mannen ska enligt åklagaren ha kommit till Sverige för två månader sedan för att hälsa på en kamrat. Mannen har också sökt asyl i Sverige. Migrationsverket avslog dock hans ansökan.
Samma dag som mannen bombhotade flera adresser skulle han egentligen ha lämnat Sverige. Men under tiden i Sverige har mannen förändrats, enligt åklagaren. 43-åringen hade blivit allt mer tystlåten och introvert.

Under den senaste veckan innan brottet ska mannens personlighetsförändring eskalerat.

När kamraten åkte till den 43-åriga mannens adress hittade han ett avskedsbrev fullt med bibelord.

Åtal mot mannen ska väckas senast den 8 juli. Om han döms för brotten riskerar 43-åringen mellan 6 månader och fyra års fängelse.