Här ger misstänkta bombmannen upp

avErik Wiman, John Granlund, Lisa Röstlund, Mattias Sandberg, Pär Karlsson, Anette Niklasson, Björn Barr, Per Lidholm

1 av 19

Den misstänkta bombmannen har gett upp.

Efter över fem timmar är dramat i centrala Stockholm över.

I bara linne och kalsonger backade han ut från fastigheten där han förskansat sig - allt fångat i Aftonbladets direktsändning.

Tipsa | Aftonbladet

Mannen ska ha haft ett bombbälte på sig när han gick in på en lokal i Gamla stan.

Enligt polisen uttryckte han hot mot både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Sedan barrikaderade han sig i Civil Rights Defenders kontor i över fem timmar.

Under kvällen förhandlade polisen med mannen och klockan 19.45 gav han upp.

– Vi har gripit den man som vi har haft dialog med, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Uttryckte hot

Mannen tog sig in i människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan 26 i Gamla stan klockan 14.24. Där ska han ha sagt att han har ett farligt föremål på sig.

– Man utrymde lokalen och mannen blev kvar. Vi har sedan dess haft kontakt med mannen på telefon som jag förstår det, säger Sven-Erik Olsson på polisens ledningscentral.

Under dagen har bombtekniker, förhandlare och ett stort antal polispatruller funnits i närheten av fastigheten där mannen barrikaderat sig. Polisen ska ha förberett sig på en inbrytning och poliser med kofot och andra verktyg fanns på plats. Men målet var enligt polisen att nå en förhandlingslösning:

– Mannen finns kvar i byggnaden och vi arbetar för att behålla kontakt och nå en förhandlingslösning, säger Sven-Erik Olsson.

Ett större säkerhetsavstånd upprättades runt lokalen där mannen befann sig.

Samtidigt utredde polisen mannens förehavanden också på annat håll i Stockholms län. Enligt uppgift till Aftonbladet genomfördes en husrannsakan hemma hos mannen under eftermiddagen.

Politiskt hot

Runt Moderaternas och Socialdemokraternas partihögkvarter upprättades avspärrningar, även om hoten uttalades på en adress som inte tillhör något av partierna.

– Mannen har uttalat hotelser mot de två partierna, så mycket kan jag säga, säger Sven-Erik Olsson på polisens ledningscentral i Stockholm.

– Han har uttalat missnöje med olika riksdagspartier, säger Towe Hägg, pressinformatör på Stockholmspolisen.

Polisen uppger att man inledningsvis förhandlade med mannen över telefon. Enligt uppgift till Aftonbladet har han framfört vissa krav, oklart vilka.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen ha framfört vissa krav till polisen under förhandlingarnas gång, enligt uppgift bland annat att han vill ha kaffe och cigaretter.

Polisens insatschef har inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

Kvar i lokalen

Stockholm gas har uppmanades att stänga av gasen i fastigheten där mannen befinner sig.
– Vår gasjour har blivit ombedd av insatsstyrkan att stänga av gasen som en säkerhetsåtgärd, säger Veronica Persson, marknadskommunikatör på bolaget.

På Socialdemokraternas kansli hänvisade man under torsdagen alla kommentarer till polisen:

– Vårt kansli har ledigt i dag så det är inte så mycket folk på plats. Men vi kommenterar inte säkerhetsläget utan hänvisar alla de frågorna till polisen, säger Odd Guteland, presschef hos Socialdemokraterna.

Inte heller Moderaterna vill kommentera den pågående insatsen utan hänvisar alla frågor till polisen.

En källa inom Folkpartiet berättar att partiets kansli i Gamla stan också har utrymts.

– Det har varit något form av hot mot Socialdemokraterna och Moderaterna. Eftersom vi också har ett partikansli i Gamla Stan så har också vi också sagt att man inte ska befinna sig där. Men det beslutet har vi i partiet fattat själva, säger en källa.

Texten uppdateras

Tipsa | Aftonbladet