Hjärt- och kärlsjukdomar

Ny studie: Grötätarna lever längst

Av: 

Ida Persson

Gröt med färska blåbär.
Gröt med färska blåbär.

NYHETER

Vill du leva till 100?

Då är det hög tid att börja käka gröt.

Enligt forskare vid det amerikanska universitetet Harvard kan en daglig dos av fullkornsgröt minska risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar rejält.

Forskarnas upptäckt kan komma att förändra synen på hälsosam kost i hela världen. Och rådet är enkelt: ät mer fullkorn.

Harvard-forskarna följde 100 000 personer i 14 år, med start 1984.

När studien startade var alla friska, men när den avslutades 2010 hade 26 000 av testpersonerna dött. De som levde och var vid bäst hälsa var de som ätit fullkornsgröt, brunt ris, quinoa och bulgur.

Minskar dödsrisk med fem procent

För de som åt 28 gram fullkorn per dag - motsvarande en liten skål med gröt - minskar dödsrisken med fem procent. Risken för att dö på grund av hjärtsjukdom minskade med hela nio procent för grötätarna.

– De här upptäckterna stödjer nuvarande dietråd om att vi bör öka vår intag av fullkorn, sa Dr Hongyu Wu of Harvard School of Public Health, en av författarna bakom studien.

Hälsoeffekterna var oberoende av testpersonernas ålder, tobakskonsumtion, vikt och fysisk aktivitet.

Kan rädda tusentals liv

Hjärt- och kärlsjukdomar är det som dödar flest invånare i Storbritannien, runt 73 000 personer varje år. 2,3 miljoner lever med sjukdomen och var sjätte man tros dö av sjukdomen, enligt The Telegraph.

Enligt forskarna vid Harvards universitet skulle tusentals liv kunna räddas om fler bytte ut rensat korn, som finns i vitt mjöl, pasta och vitt ris, mot fullkorn.

Fullkorn innehåller 25 procent mer protein än rensat korn.

Martin Brunnberg, näringsfysiolog, lägger in en brasklapp:

– Det kan vara svårt att dra slutsatser utifrån koststudier eftersom det finns så många inverkansfaktorer när det gäller människors kostvanor. Att man äter mycket fullkorn kan vara en markör för att man lever en hälsosammare livsstil.

Men han fortsätter:

– Det här går dock i linje med vad man trott under en längre tid. Fullkorn har en stor påverkan på blodfetter och kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Att byta ut frukostmackorna mot havregrynsgröt kan ge väldigt positiva effekter.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hjärt- och kärlsjukdomar