Världens största huvudstad inte tillräckligt stor

NYHETER

Nu ska Egypten bygga en ny metropol

1 av 4 | Foto: Nu ska en ny superhuvudstad byggas – i Egypten.

Brasilia kan slänga sig i väggen. Nu ska en ny superhuvudstad byggas – i Egypten.

Kairo med 20 miljoner invånare klassas som världens största huvudstad, men är ändå för liten för landet.

År 1960 stod Brasiliens nybyggda huvudstad Brasilia klar eftersom landet behövde en ny plats för den administrativa ledningen. Nu har Egypten valt att göra samma sak.

Deras miljonhuvudstad Kairo är nämligen för liten. I dag bor uppemot 20 miljoner människor där men i och med en massiv befolkningsökning tror man att invånarantalet fördubblas fram till 2050. Och alla de människor behöver ha någonstans att bo.

En 700 kvadratkilometer stor ny stad hoppas man ska räcka.

2 000 skolor

Staden, som är planerad och arkitektritad, har ännu inte något namn men ska placeras öster om Kairo, närmare Suezkanalen, och tanken är att alla administrativa byggnader och Egyptens finansiella centrum ska flyttas dit. Bara den apparaten beräknas kosta nära 400 miljarder svenska kronor. Vad kostnaderna för att bygga staden blir kan man därmed gissa blir ganska rejäla, men den exakta summan vill inte Egypten avslöja.

När bygget inleds och hur lång tid det tar är inte klart, men när allt är klart ska det finnas bostäder för åtminstone fem miljoner människor, 2 000 skolor och 600 vårdinstanser.

”Ny världshuvudstad”

Egyptierna själva tror starkt på den nya staden. När man presenterade idén var Egyptens bostadsminister Mustafa Kamel Madbuli övertygad att den nya staden kommer att bli en succé.

– Det blir en ny världshuvudstad, säger han till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kairo

Egypten