Raskatter är oftare hos veterinären

Har du en raskatt är du antagligen mer benägen att gå till veterinären med din ögonsten än ägare till huskatter, visar en hälsokartläggning av 500 000 katter.

– Raskattsägare har lättare att notera sjukdomssymtom, säger veterinär Lotta Möller.

Raskatter utgör närmare nio procent av Sveriges drygt 1,1 miljoner katter och är överrepresenterade när det gäller veterinärbesök bland katter som är försäkrade hos Agria Djurförsäkring.

– Ägare till raskatter går till en veterinär när man ser minsta lilla tecken på sjukdom, det behöver inte betyda att de sedan verkligen är sjuka. Men man går för att katten ska slippa bli riktigt dålig, säger Ulrica Wilderäng, hälsoledamot på Sveriges Kattklubbars Riksförbund (Sverak).

Huskatt mer utomhus

Dessutom kan ägare till raskatter ha större möjlighet att kontrollera sitt djur dagligen än ägare till huskatter, som i större utsträckning rör sig utomhus.

– En raskatt tittar man till på flera gånger om dagen och det är lättare att notera sjukdomssymtom än hos en huskatt, som exempelvis gör sina behov utomhus, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Företaget har tillsammans med en veterinär och professor i epidemiologi kartlagt 500 000 svenska katters sjukdomar, skador och symtom mellan 2009–2013.

Stora delar av resultaten är väntade. Exempelvis att huskatter, som i betydligt större utsträckning än raskatter har tillgång ett liv utomhus, har fler sårskador i huden och varbölder efter bitsår efter slagsmål med andra katter.

Större smittotryck

Det är även väntat att raskatter har 3,5 gånger större risk än huskatter att drabbas av virussjukdomar.

– Utställningar och att man har fler katter i en grupp ger ett större smittotryck på raskatter, som oftast lever i större grupper, säger Ulrica Wilderäng på Sverak.

Ragdollkatten sticker dock ut. Sveriges mest populära raskatt uppsöker veterinärvård i samma utsträckning som huskatten.

– Det är positivt. Det är alltid en fördel med många individer i avel, då minskar risken för olika ärftliga sjukdomar, säger Ulrica Wilderäng

Katten – Sveriges favorithusdjur

Det finns över 1,1 miljoner katter i Sverige, enligt SCB:s senaste mätning 2012, vilket gör den till landets mest populära husdjur

Av dessa är närmare nio procent raskatter, vilket innebär att katten har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund.

Av det totala beståndet är 36 procent av katterna försäkrade och 62 procent av dem är kunder hos Agria Djurförsäkring.

I företagets statistik om 500 000 katters hälsotillstånd åren 2009–2013 ingår skador, sjukdomar och symtom. Fallen utgörs av antalet besök hos en veterinär där kostnaden översteg djurägarens självrisk och ersättning betalades eller behandlades av Agria.

Huskatter gör färre veterinärbesök, men tycks ändå vara friskare än rasketter, enligt Agria.

Mest vanligt hos raskatter var magproblem som kräkningar och diarré, avmagring, tappad matlust samt problem i övre urinvägarna. För huskatterna var det mest vanligt med sårskador i huden, magproblem och varböld.
Källor: Statistiska centralbyrån, Agria Djurförsäkring.

TT

Publisert: